COMENTARIU Lelia Munteanu: Querida Amazonia. Politica datului la o parte

Revista "Nature" a publicat zilele trecute un studiu care arată că Pădurea Amazoniană a început să respire bioxid de carbon.

857 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Querida Amazonia. Politica datului la o parte

Am descoperit exortaţia Papei Francisc, din februarie anul trecut, intitulată "Querida Amazonia". Suveranul Pontif a vorbit, între altele, şi despre colonizarea culturală. "Promovarea Amazoniei", a spus, "nu înseamnă a o coloniza din punct de vedere cultural, ci a face în aşa fel încât ea însăşi să scoată din ea ce are mai bun (...) – a cultiva fără a dezrădăcina, a face să crească fără a slăbi identitatea, a promova fără a invada".

Sactitatea Sa îşi aminteşte, într-un dialog cu ecologistul Carlo Petrini, că în 2007, la Aparecida, în Brazilia, la cea de-a V-a Conferinţă a Episcopatului Latino-American şi al Caraibelor, a auzit pentru prima oară vorbindu-se  despre "marile probleme din Pădurea Amazoniană. [Episcopii brazilieni] deschideau subiectul la fiecare pas, vărsând fluvii de cuvinte despre implicaţiile ecologice şi sociale ale chestiunilor aflate în discuţie. Îmi amintesc foarte clar că m-a deranjat acest tip de atitudine şi că am şi comentat: <Brazilienii ăştia ne înnebunesc cu discursurile lor!>. La vremea respectivă n-am înţeles de ce întâlnirea noastră de episcopi trebuia să se preocupe de problema Pădurii Amazonien". De atunci însă, Papa mărturiseşte că şi-a schimbat "complet percepţia asupra problemei mediului (...); şapte ani mai târziu scriam enciclica <Laudato si'>" (Lăudat să fii).

Invocând drama oamenilor de acolo, Papa Francisc a vorbit despre ceea ce numeşte "politica datului la o parte": "Chinuiţi de tehnologie, chinuiţi de economie, chinuiţi de multinaţionale, sunt daţi la o parte, În ziua de azi se practică politica datului la o parte. Să nu uitaţi asta. Datul la o parte al vieţii, datul la o parte al popoarelor care nu dau nimic, nu produc. Datul la o parte, datul la o parte...".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici