COMENTARIU Lelia Munteanu: Şedinţa CSAT - la mare distanţare şi pe repede înainte

Se menţine confuzia tenace dintre Strategia de Apărare şi Strategia de Securitate.

780 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Şedinţa CSAT - la mare distanţare şi pe repede înainte

COMENTARIU Lelia Munteanu: Şedinţa CSAT - la mare distanţare şi pe repede înainte

De câte ori aud vorbindu-se despre lucruri sfinte (strategia de Apărare, înzestrarea Armatei etc. etc.) îmi amintesc două fraze dintru-un eseu al profesorului de sociologie militară Marian Zulean, publicat în urmă cu nişte ani, mereu actual, cu un titlu de asemenea greu de uitat („România educată securistic”):
 
„Un ofiţer mai hâtru îmi mărturisea că, atunci când vizitează sediul ministerului şi citeşte pe toate uşile şefilor ”gl.mr.dr” crede că a nimerit la… Spitalul Militar. Surse din interiorul MAPN, MAI sau SRI povestesc că există cazuri în care şoferi ai generalilor sau chiar paznici de vânătoare au obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare sau ordine publică”.
 
Astăzi s-a desfăşurat, la mare distanţare („videoconferinţă specială”) a doua şedinţă din acest an a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Citind ordinea de zi, furnizată din scurt de Preşedinţie, am avut cel puţin o tresărire: primul subiect - Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024. Ceea ce ar putea însemna că s-a încheiat, în sfârşit, Analiza Strategică a Apărării, procesul politico-militar fără de care inclusiv un alt subiect de pe ordinea de zi, „Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă”, stă pe o temelie de adjective.
 
Lipsa Analizei Strategice a Apărării a făcut ca Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019 să aducă mai degrabă cu un poem păşunist în proză (identificarea riscurilor, a vulnerabilităţilor şi a ameninţărilor e înecată într-un şuvoi de vorbe).
 
Declaraţia de presă susţinută la final de Klaus Magnus a adâncit, cu tenacitate, confuzia între Strategie de Apărare şi Strategie de Securitate. 
 
De remarcat că şedinţa de astăzi a CSAT a durat mult mai puţin decât taifasul de aseară al Preşedintelui cu peneliştii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici