COMENTARIU Lelia Munteanu: Shin Bet nu mai doreşte să fie folosit în urmărirea civililor coviduiţi

Reproşuri dure la adresa Ministerului Sănătăţii de la Ierusalim.

880 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Shin Bet nu mai doreşte să fie folosit în urmărirea civililor coviduiţi

COMENTARIU Lelia Munteanu: Shin Bet nu mai doreşte să fie folosit în urmărirea civililor coviduiţi

Shin Bet s-a împotrivit din capul locului să fie re-folosit în urmărirea infectaţilor cu Covid-19, argumentând că are procupări mai urgente, cum ar fi combaterea terorismului. Reproşază, pe bună dreptate, Ministerului Sănătăţii că a avut prea destul timp la dispoziţie ca să-şi dezvolte, cu forţe proprii, un soft civil de urmărire digitală. În martie-aprilie era cu totul altceva - lucrurile nu puteau fi rezolvate decât cu concursul serviciului intern de securitate.

Mai mult, Shin Bet susţine că datele sanitare obţinute prin urmărirea telefonului trebuie verificate înainte de a fi operaţionalizate.

Procedura e următoarea: Shin Bet primeşte de la Ministerul Sănătăţii lista telefoanelor care trebuie urmărite, telefoane ale celor care au ieşit pozitivi la test. Serviciul îşi face datoria şi returnează ministerului lista telefoanelor celor care au intrat în contact cu pozitivi. Ministerul Sănătăţii preia aceste date, dar trebuie să le verifice. Verificarea e menită să elimine situaţiile în care un individ ar putea fi declarat contact fiindcă a băut o cafea la o terasă de la parterul unui bloc în care locuieşte un pozitiv. Foarte grav e că Ministerul Sănătăţii nu a făcut acestă verificare, a trimis pur şi simplu mesajele „intră în carantină”. Rezultă că majoritatea mesajelor e posibil să fie eronată.

De subliniat: sistemul de sănătate publică a fost total, criminal neglijat, de-a lungul anilor. În secolul 21, anchetele epidemiologice în Israel - stat cu o înaltă tehnologie - se desfăşoară tot „clasic”, cu un pix şi o foaie de hârtie...

Aseară, prof. Prof. Siegal Sadetzki a demisionat din funcţia de director în Sănătate. Demisia ei are 9 pagini de acuzaţii adresate cui vrea să asculte. Susţine că a fost marginalizată, împreună cu vechea echipă, că deciziile le-au fost ciuntite, că politica a învins profesionalismul. Ca atare, afirmă doamna Sadetzki, Israelul are în faţă „luni grele, chiar tragice”.  Sper că exagerează, ca de obicei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici