COMENTARIU Marius Oprea: Ne vom pensiona pe patul de moarte. Nu mai cresc pensiile, ci vârsta de pensionare

3670 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Ne vom pensiona pe patul de moarte. Nu mai cresc pensiile, ci vârsta de pensionare
Toţi guvernanţii ne asigură că nu va creşte vârsta de pensionare. Că nu se discută în coaliţie. Încă. Pe de altă parte, ei evită să discute PNRR-ul în Parlament, iar PSD-ul ştie ce ştie, când insistă: au aflat probabil că una din temele primite de Cîţu la Bruxelles se referă la pensii. Şi nu e vorba de creşterea lor, ci de creşterea vârstei de pensionare.
 
România e pe primul loc la restanţele colectării de TVA. Avem, astfel, o gaură de peste două miliarde de euro la buget, deşi premierul ne asigura în urmă cu o lună, pompieristic şi mincinos, (în stilul lui deja consacrat) că batem record după record, în colectarea taxelor. Fapt neconfirmat de ministrul Finanţelor. Băncile ezită să ne mai împrumute – datoria publică a României a crescut la un maxim istoric. Şi nu este rezultatul guvernării ”ciumei roşii”, nici al pandemiei: îndatorarea a început-o Cîţu ca ministru al Finanţelor, încă de la ocuparea portofoliului său în guvernul Orban. 
 
Îmi amintesc foarte bine acum că atacurile la adresa lui Mugur Isărescu au început în 2019, odată cu refuzul său de a cauţiona încă un împrumut al bancherului ratat Cîţu, care conduce acum guvernul şi atunci era la Finanţe. Avea nevoie de bani: executivul mai angajase încă cîteva zeci de mii de ”bugetari” în sistem, pentru a satisface întreita nevoie de posturi, pentru clientela celor trei partide din coaliţie. 
 
Economia a început să-şi revină, după amorţirea carantinei. Dar sunt prea multe găuri de astupat, într-o sită din ce în ce mai puţin deasă. Banii se scurg printre degete. Pierdem tren după tren. Am aflat recent şi că vestitul nostru ”laser de la Măgurele” a devenit un fiasco, din cauza guvernului Dăncilă, şi acum trebuie să plătim înapoi Uniunii Europene 300 de milioane de euro, bani primiţi pentru o promisiune neonorată. E un exemplu din cele întâlnite mai la tot pasul.
 
Între timp, pe acest fundal, se întâmplă ceea ce e natural să se întâmple: oamenii îmbătrânesc şi încep goana după hârtiile din dosarul de pensie. Ritmul pensionării este, de ani buni, mai mare decât acela al ocupării posturilor de muncă vacante. România devine un ”stat pensionar”. Situaţie în care, deşi nu vor să o spună, guvernanţii vor mări vârsta de pensionare. Deja se vorbeşte de ”reforma sistemului de pensionare”. Şi am învăţat, de ani buni încoace, că atunci când oficialii vorbesc de ”reformarea” unui sistem public, e de rău: fie e vorba de concedieri, fie de tăieri de salari sau sporuri. Doar în cazul de faţă, va fi vorba de o creştere: va creşte vârsta la care ne vom pensiona.
 
L-am văzut pe vicepremierul Kelemen Hunor la televiziunea publică, la emisiunea lui Ionuţ Cristache, care încă rezistă pe baricadele ”reformelor politice” care schimbă şefi la TVR, Radioul public şi acum vor înlocui şi Avocatul Poporului. Părea uşor jenat: el, ca politican versat, nu precum Cîţu, se fereşte să mintă ”la vedere”. A declarat, în privinţa reformei pensiilor, că în coaliţie n-ar exista, în acest moment, discuţii despre creşterea vârstei de pensionare, ci despre o nouă lege pentru a face sistemul "sustenabil şi echilibrat", act normativ care, spune el, ar urma să fie aplicat din 2023. Şi că sistemul e inechitabil, prin pensionări anticipate şi pensii speciale – ceea ce ştiam toţi, iar că discuţiile privesc un ”sistem mai echitabil”.
 
A dat apoi un exemplu, al situaţiei pensionărilor anticipate: ”eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani poliţistul în intersecţie, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sînt pensionari...”. E primul anunţ, voalat, al faptului că vârsta de pensionare se va fixa, pentru bărbaţi, la 70 de ani.
 
Toate asigurările oficialilor şi ale premierului Cîţu privesc dealtfel doar faptul că ”nu se discută” (încă) despre creşterea vîrstei de pensionare, nu că aceasta nu se va întîmpla. Până ce nu se încheie vîltorile alegerilor din interiorul celor două mari partide din coaliţie, nimeni nu se încumetă să aducă o asemenea temă pe masă. Apoi, nimic nu-i va mai împiedica să facă anunţul, ba chiar se vor grăbi cu el, să nu se apropie periculos de mult de data alegerilor generale: femeile se vor pensiona la 65 de ani, bărbaţii la 70.  
 
E simplu: reforma, resetarea sistemului de pensii, despre care guvernanţii vorbesc atât de frumos, e cel mai uşor de făcut prin desfiinţarea lui. Adică, prin creşterea vârstei de pensionare, care îi va face pe cea mai mare parte a românior să moară la serviciu.  
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici