COMENTARIU Marius Oprea: Pandemia. Al patrulea val

Nu mai e o noutate pentru nimeni. Va veni din noi Covid-ul, de astă dată cel indian, nu cel chinezesc. Tulpina indiană Delta este mult mai contagioasă. Între specialişti, niciunul nu se îndoieşte de acest fapt. Acum e greu acceptată ideea, încă e vacanţă şi românilor de rînd nu le vine să creadă. Iar politicienilor pur şi simplu nu le pasă.

11535 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Pandemia. Al patrulea val

Pandemia. Al patrulea val.

Mi-e teamă de o nouă izbucnire a Covid-19, fără ministrul Nelu Tătaru la cîrma Sănătăţii. Nu mă îndoiesc că Ioana Mihăilă e un medic bun şi o persoană bine intenţionată, ca ministru. Dar nu poate face faţă unei crize de amploare, precum cea care se anunţă şi în care nu e nevoie doar de putere de muncă şi de pricepere, ci mai ales de curajul asumat de a lua decizii rapide. De capacitatea de a face faţă tensiunii şi presiunii. Mi-e teamă că doamna Mihăilă va ceda rapid, într-o situaţie precum cea de la Piatra Neamţ, pe care prea repede am uitat-o şi care s-ar putea repeta în viitorul apropiat, mai repede decît ne imaginăm.

Nu sînt misogin, dar cred că o singură femeie, din cîte am văzut în spaţiul public, ar mai putea face faţă unei asemenea presiuni enorme, în care decizii de moment sînt de viaţă şi de moarte, salvează sau pot ucide – e vorba de doctoriţa Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti. Ea a acţionat discret şi eficient, pe perioada crizei trecute. Dar nu a fost deloc discretă atunci cînd a fost cazul. A avut curajul de a ieşi public şi a spune adevăruri incomode puterii, riscîndu-şi funcţia.

Cînd pandemia era încă în putere, doctoriţa Mahler avertiza că în realitate „sînt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID, decât cele raportate”. În noiembrie 2020, o altă perioadă de care nu ne place să ne mai aducem aminte, dar probabil o vom retrăi, se înregistrau 10.000 de cazuri pe zi şi erau în jur de 1.000 de oameni în Terapie Intensivă. În aprilie, cînd doctoriţa Mahler trăgea acel semnal de alarmă, se înregistrau 5.000 de cazuri noi pe zi, dar erau aproape 1.500 de pacienţi la Terapie Intensivă şi un număr dublu de decese, aproape 200. Morţii şi cei în stare gravă nu puteau fi ascunşi. Concluzia era una simplă, iar Beatrice Mahler a fost singura care a rostit-o, riscîndu-şi funcţia: „Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri decât cele raportate. Părerea mea e că da, sunt 20.000 de cazuri pe zi”.

Managerul de la „Marius Nasta” şi-a condus bine corabia propriei instituţii, prin furtuna Covid. A atras întodeauna atenţia asupra testărilor insuficente şi a lipsei cvasi-totale a analizelor de secvenţiere a virusului, care erau menite să ascundă pericolul, pentru a ne scoate în stradă, atunci cînd a fost cazul – la alegeri. A făcut faţă pandemiei, fără teamă, cu empatie şi pricepere. Ar fi probabil un ministru bun, dar nu are „spate politic” şi asta e tot ceea ce contează, din păcate, în România – în orice moment. Chiar şi cînd e vorba de viaţă şi de moarte. Pandemia ne-a arătat cît de nocivă e politica, atunci cînd ea singură dirijează Săntatea.

Şi cred că în faţa valului patru România e mult mai nepregătită decît a fost la începutul anului 2020. Nu mai are niciun Nelu Tătaru, pentru că acesta a ajuns un paria, ca fost ministru în cabinetul Orban şi pentru că a îndrăznit să sară în sondajele de popularitate în rîndul românilor, peste preşedintele Iohannis. România nu mai are nici bani, pentru a face faţă unui nou asalt asupra spitalelor. N-a fost construit niciun spital nou. Locurile la ATI au rămas tot cele care erau. Medicii sînt obosiţi, nemotivaţi, iar românii prea puţin vaccinaţi şi apatici, în faţa unui val de scumpiri care le face viaţa în fiecare zi tot mai amară şi mai grea.

Avem în schimb un prim-ministru lăudăros, infatutat şi infantil. Exact pe placul preşedintelui său. E un cuplu care face ca „valul patru” să poată spulbera România, după ce primele trei au şurbrezit-o şi au fost mai degrabă nişte avertismente, din păcate neluate în seamă.

Al patrulea val găseşte România mai vulnerabilă decît oricînd. Fără bani, fără protecţia vaccinării, condusă prin ceaţa unei noi pandemii de un cuplu de orbi, cărora nu le pasă de binele oamenilor, ci numai de puterea de a-i conduce, indiferenţi că-i îndreaptă spre prăpastie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici