COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alertă Supremă! Sună mai dramatic...

4156 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alertă Supremă! Sună mai dramatic...
Am aflat de la domnul Ludovic Orban Prim-ministrul României, că ”efectivele poliţiei nu pot să păzească milioane de oameni”. Adânc...
Păi, nici n-ar fi normal să avem poliţişti destui ca să ”păzească” milioane de oameni, că am fi ca într-un mare lagăr, care s-ar numi România. 
Norocul nostru că totuşi, nu e aşa şi că ceea ce a constatat domnul Orban e o dulce realitate.
De ce n-o fi făcut remarca asta domnul Ludovic Orban atunci când zeci de mii de români au traversat ţara dintr-o parte în alta ca să se îmbarce în trenuri şi avioane ca să plece să muncească pentru prosperitatea altor economii, numai domnia-sa ştie.
Sau, poate domnul Preşedinte. Mă scuzaţi, mă refer la domnul Klaus Iohannis.
Cred că domniile lor sunt mândri că într-o asemenea ocazie dramatică, noi, românii, am ştiut să ne manifestăm solidaritatea cu surorile noastre din Europa, contribuind la bunăstarea lor.
A noastră, poate să mai aştepte, că suntem obişnuiţi să stăm la coadă. Şi mai ales, suntem obişnuiţi să ne pună la colţ. Până când asta, om mai vedea.
Domnul Ludovic Orban ne-a asigurat că ”a impus” măsurile necesare. 
Domnia-sa a mai zis că ”oamenii trebuie să respecte aceste reguli de distanţare fizică, de protecţie sanitară şi toate celelalte reguli care sunt stabilite”. Clar, nu ? Asta cu ”toate celelalte reguli”, e plină de miez.
Din motive pe care mi-aş dori să nu fie adevărate, prim-ministrul este în război făţiş cu terasele din România. Ce-o avea cu ele ?!
Domnia-sa e pornit să nu permită deschiderea teraselor şi pentru asta a mobilizat toată poliţia română, care, precis, abia aştepta să-şi mai ia nişte înjurături şi scuipaţi, că deh, e onoarea domnului prim-ministru în joc. 
Apropos, am văzut un proces-verbal semnat de un comisar-şef din poliţie şi am avut un gust amar. Iată măsura în care s-a degradat această instituţie şi locul de fată-n casă pe care mai-marii, nu numai de acum, i l-au ”rezervat”. Ruşinos ! 
Dacă până acum tot auzeam de la ”şefii” noştri că, dom’le, hai să vedem ce fac ăilalţi prin Europa, în privinţa asta am fost ”fermi”. Nimic, nici să n-audă altfel şi aşa că, au menţinut terasele închise. 
De ce ? O dată, pentru că pot, ei fiind ”putincioşi” şi a doua oară pentru că era exclus să nu  dea peste nas Parlamentului, care a îndrăznit să legifereze, auzi tupeu, altfel.
În alte ţări, de exemplu Italia, lucrurile stau total diferit, adică raţional aş spune şi mult, mult mai civilizat. Oricum, în respectul deplin al cetăţeanului consumator, dar şi al industriei ca atare.
La italieni, dezbaterile pe această temă, desfăşurate în mod serios între autorităţi şi industrie, au găsit soluţii acceptabile de ambele părţi, aşa încât restaurantele s-au deschis. Culmea, ei chiar recomandă deschiderea mai degrabă, a teraselor.
Ca să vezi ! La ei n-a venit cineva ”de sus” şi a dat cu barda. Sigur, nu se compară contribuţia industriei ospitaliere de la noi cu cea din Italia, dar n-ar trebui să aibă nici o legătură. 
Totuşi, în România sunt 40.000 de localuri cu o cifră de afaceri anuală de peste 17 miliarde Lei. Pardon...
O ştire recentă, ne spune că inclusiv în Berlin, s-au deschis restaurantele.
Ca să evit orice comentarii subiective, vreau să precizez clar, că sunt pentru a se aplica măsuri ferme de profilaxie, cu condiţia ca acestea să fie temeinic documentate şi în strânsă legătură, ba chiar obligatoriu, cu calitatea noastră de oameni, fiinţe inteligente, într-o societate ce se vrea civilizată.
Pentru că nu văd deloc că aşa ceva se-ntâmplă la noi, trebuie să fie ceva care îmi scapă, sau pur şi simplu, e vorba de prostie sau de rea-credinţă.
Sau de amândouă, la un loc... 
PS Între timp, am intrat în ”alertă maximă”. O inovaţie în termeni a domnului Ludovic Orban, ca să fie sigur, că-i mai cu moţ. Ar fi sunat mai bine ”Alertă Supremă”. E mai dramatic şi deci, mai potrivit...
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici