COMENTARIU Valeriu Şuhan: Ce fel de politică penală şi-a definit statul? Zilei negre de 10 August 2018 i se adaugă alta în care cei 7 agresori au fost, practic, iertaţi

"În ce măsură statul este în stare să-şi apere cetăţenii, dacă el nu se poate apăra pe sine? Zilei negre de 10 August 2018 i se adaugă alta în care cei 7 agresori au fost, practic, iertaţi" spune Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară.

639 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Ce fel de politică penală şi-a definit statul? Zilei negre de 10 August 2018 i se adaugă alta în care cei 7 agresori au fost, practic, iertaţi

Valeriu Şuhan: Ce fel de politică penală şi-a definit statul? Zilei negre de 10 August 2018 i se adaugă alta în care cei 7 agresori au fost, practic, iertaţi

Redăm comentariul semnat de Valeriu Şuhan, despre condamnările cu suspendare primite de agresorii jandarmeriţei, după incidentele din 10 augst 2018.

"10 August 2018 este o zi neagră pentru Statul Român. Motivele sunt multe şi atât de diverse încât încercarea de a desluşi ce şi cum s-a-ntâmplat în Piaţa Victoriei, devine o provocare care cu greu poate fi dusă la îndeplinire. Manipularea însă, este singurul "reper" cert, dar subiectul este atât de vast, contradictoriu şi controversat, încât, în lipsa informaţiei complete, pe mine mă depăşeşte. Îmi rămâne totuşi în gând, ideea născându-se mai mult din intuiţie decât din cunoaşterea concretă a faptelor. Mare parte din ceaţa acoperind evenimentele acelea, a început să se mai ridice, pentru mine cel puţin, odată cu o ştire care m-a uluit.

Anume, că cei şapte ( da, şapte ! ) agresori ai femeii-jandarm, la un pas de a fi linşată, au fost condamnaţi de către judecători, la pedepse cu... suspendare. Am citit de câteva ori ştirea şi nu mi-a venit să cred. Vă amintiţi desigur că cei şapte nu s-au limitat "doar" la a-i aplica lovituri jandarmului-femeie, dar i-au luat şi armamentul, respectiv pistolul şi muniţia pe care le-au luat cu ei, aşa, de amintire. Îmi cer scuze, vă rog... Cu aşa ceva, nu trebuie glumit totuşi.

Orice glumă, cât de mică, e un afront la adresa doamnei respective, a instituţiei pe care o reprezenta, a Statului Român, până la urmă. Asta, pentru că instituţia aceea, adică Jandarmeria, este o componentă a sistemului naţional de apărare, investită prin lege, să îndeplinească misiuni specifice, pentru şi în numele Statului Român. Ori, ce face Măria Sa, Statul Român? Deşi este bătut cu bestialitate şi batjocorit "la greu", ba i se mai fură şi pistolul cu muniţie cu tot, prin intermediul reprezentanţilor săi, inamovibili desigur şi onorabili pe măsură, la judecători mă refer în mod evident, hotărăşte "în numele legii", că ororile celor şapte nu sunt fapte suficient de grave pentru a fi pedepsite exemplar, iar autorii trimişi în puşcărie.

Mă-ntreb, retoric fără-doar şi-poate, ce fel de politică penală şi-a definit Statul Român? În ce măsură acest stat este în stare să-şi apere cetăţenii, dacă el nu se poate apăra pe sine? În ce măsură judecătorul îşi înţelege rolul său în societate, dar mai ales, în ce măsură este el la adăpost de amestecul unor alte interese şi în ce măsură e capabil să reziste lor? Zilei negre de 10 August 2018 i se adaugă o alta, de aceeaşi culoare funebră, cea în care cei şapte agresori au fost practic, iertaţi. Până la urmă, e ca şi cum n-ar fi făcut nimic... Îmi este foarte greu să îmi mai închipui viitorul României.

Am folosit intenţionat numele ţării mele, tocmai pentru a marca faptul că pentru mine, între ţara mea România şi actualul Stat Român, există o diferenţă tot mai accentuată. Din păcate... Dar asta e doar, părerea mea. Să dea Dumnezeu să n-am dreptate... PS Adăugaţi vă rog, hotărârea de acum câteva zile de achitare a traficanţilor de carne vie din Ţăndărei..."

Cei 7 bărbaţi acuzaţi că au lovit-o pe femeia jandarm la protestul din 10 august 2018 au fost condamnaţi închisoare cu suspendare, pedepsele dispuse de Judecătoria Sectorului 1 fiind între 1 an şi 2 ani şi 8 luni, decizia nefiind definitivă. Tânăra jandarm trebuie să primească 10.000 euro daune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
10 august,
suhan,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici