COMENTARIU Valeriu Şuhan: Miezul din ceaşcă

Mă gândeam că vom ajunge să constatăm că există şi idioţi în lumea asta a presei. Nu că nu ar exista peste tot, dar acum, mai mult ca oricând, responsabilitatea ar fi trebuit să fie cuvântul de ordine în domeniul ăsta.

373 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Miezul din ceaşcă

COMENTARIU Valeriu Şuhan: Miezul din ceaşcă

Speram că situaţia asta excepţională cu care ne confruntăm şi care ne cere disciplină şi solidaritate îi va inhiba. De unde ?! Şi-au dat arama pe faţă foarte repede. Mă refer la site-ul pentru care MAI a solicitat ANCOM a fi închis. Numele lui nu mai are nici o importanţă.

Important este doar faptul că site-ul ăsta şi cei care l-au servit s-au dovedit nişte iresponsabili. Să foloseşti informaţii false, de un fals grosolan, cum că s-ar închide marile super-market-uri doar pentru a înregistra trafic cu preţul panicii în rândul oamenilor e o dovadă de ticăloşie. Iar ticăloşia ar trebui pedepsită cât mai aspru. Numai ticăloşii nu ne lipseau acum. Mai mult ca oricând, ei trebuie izolaţi, daţi de-o parte, puşi ”la ghe”.

În contextul ăsta, mărturisesc că am privit cu alţi ochi comunicatul de acum câteva zile, al celor trei oameni de presă arhicunoscuţi, Adrian Sârbu, Ion Cristoiu şi Marius Tucă. Clar, oamenii au experienţă cu carul şi au mai trăit momente de criză, aşa că e tot atât de clar că ştiu ce vorbesc. Vă reamintesc că cei trei au definit principiile şi propunerile lor pentru asigurarea funcţionării breslei, cât şi raporturile cu autoritatea statului în acest context dificil.

N-am auzit nicio reacţie oficială la acest demers de bun-simţ comun, nu numai profesional. Am auzit în schimb unele accente de autoritarism în discursul public al autorităţii la nivel înalt, ceva de genul ”vedeţi-vă de treaba voastră”. Păi, cam asta e treaba media, să se ”bage” peste tot, să ştie tot, să dea mai departe către public, într-o manieră responsabilă, evident.

Şi mai e ceva foarte important, chiar foarte important, pentru autorităţi. Media este principalul lor aliat, pentru că fără ei, la media mă refer, legătura autorităţii cu oamenii în masa lor ar tinde periculos spre cote de penetrare insuficiente. Hai să ne uităm la momentele de cumpănă din istoria modernă. Au fost victorioşi cei care au ştiut să sporească puterea naţiunii cu forţa presei. Ăsta e exemplul de urmat, căci contextul e potrivit.

Trăim într-o lume în care comunicarea şi transmiterea informaţiei sunt nu numai vitale, dar au devenit, au intrat deja, într-o obişnuinţă individuală firească. De aceea vă mărturisesc că nu înţeleg sub nici o formă poziţionarea adversă în raport cu media. Numai inconştienţa sau vanitatea ar putea face să nu vezi că e neproductivă pentru cel/cei care o adoptă. Cu atât mai mult, într-o astfel de perioadă.

Media are un rol determinant în formarea, conservarea, întreţinerea, unei stări de spirit colective bune, optimiste, încrezătoare. Starea generală a naţiunii depinde inclusiv, de starea sa colectivă de sănătate psihică.

Dacă mai adăugăm ceea ce înseamnă preluarea şi transmiterea mesajelor medicilor, sfaturilor acestora care, toate, sunt destinate să ajungă la oameni spre binele lor, avem dimensiunea enormă a ceea ce înseamnă rolul presei. Gândul mă duce involuntar, la profesorul Streinu-Cercel, un om cu o mare charismă în opinia mea, nu numai personală, dar şi profesională, i-aş zice. E cineva, oare, care s-ar fi lipsit de sfaturile lui mediatizate ?! Poate doar, vreun bolnav de invidie. Parcă şi aia, din raţiuni politice. Unii vor să devină neapărat, ”miezul din ceaşcă”. Nu acum fraţilor, păstraţi-vă pentru ”după”...

Democraţia a ”inventat” presa pentru a se proteja şi nu pentru a se imuniza la critici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici