Ion Cristoiu: E o pornire ciudată la marii noştri ziarişti din trecut nevoia de a fi puternici nu doar prin scris, dar şi prin influenţarea directă a politicienilor

  • Ion Cristoiu: În 1929, William Martin, directorul gazetei, „Journal de Genève”, publică la Paris, la Editions des Horizons de France, o carte despre Primul Război Mondial, botezată Les Hommes d’État pendant la guerre. Nimic suprinzător în denigrarea lui Ionel Brătianu, căruia i se consacră un capitol.
  • Ion Cristoiu: Printre protestele din ţară împotriva cărţii se remarcă şi cel semnat de Eliza Brătianu, văduva marelui om politic. Ea semnează în „L’Independance Roumanie” din 22 septembrie 1929 ceea ce ziarul numeşte Elise J. Brátiano, Lettre ouverte à M. William Martin.
  • Ion Cristoiu: Scrisorii îi răspunde Nae Ionescu printr-o succesiune de articole din Cuvîntul de înfăţişarea unei campanii (...) Sărmanul Nae Ionescu! Asemenea multor intelectuali români, paria pe un Dictator convins că acesta, venit în ţară şi cu sprijinul dat de cuvintele publiciştilor, va fi recunoscător celor care l-au ajutat.
2501 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: E o pornire ciudată la marii noştri ziarişti din trecut nevoia de a fi puternici nu doar prin scris, dar şi prin influenţarea directă a politicienilor

Ion Cristoiu: E o pornire ciudată la marii noştri ziarişti din trecut nevoia de a fi puternici nu doar prin scris, dar şi prin influenţarea directă a politicienilor

În 1929, William Martin, directorul gazetei, „Journal de Genève”, publică la Paris, la Editions des Horizons de France, o carte despre Primul Război Mondial, botezată Les Hommes d’État pendant la guerre. Nimic suprinzător în denigrarea lui Ionel Brătianu, căruia i se consacră un capitol. Pentru că la Conferinţa de la Paris nu şi-a plecat şira spinării, cum ar fi făcut-o ştabii de azi ai României, Occidentul s-a străduit să-l caricaturizeze pe Ionel Brătianu. În carte, pentru a fi mai veninos, autorul consideră Actul prin care Prinţul Destrăbălat Carol a fost declarat persoană particulară o simplă răzbunare a lui Ionel Brătianu pe cel care i se opunea în drumul către dictatură. O calomnie, fireşte, pentru că Ionel Brătianu a acţionat în cazul ibovnicului Lupeascăi ca un veritabil bărbat de stat. Printre protestele din ţară împotriva cărţii se remarcă şi cel semnat de Eliza Brătianu, văduva marelui om politic. Ea semnează în „L’Independance Roumanie” din 22 septembrie 1929 ceea ce ziarul numeşte Elise J. Brátiano, Lettre ouverte à M. William Martin.

Scrisorii îi răspunde Nae Ionescu printr-o succesiune de articole din Cuvîntul de înfăţişarea unei campanii:

În marginea unei nobile apărări. Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 3 octombrie 1929, „Antimilitarism, pacifism şi alte ...crime, Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 4 octombrie 1929, „Ura contra monarhiilor. Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 5 octombrie 1929, Despre „alungarea princepelui Carol. Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 6 octombrie 1929, Agnus dei..., Scrisoarea doamnei Brătianu”. Cuvîntul, 8 octombrie 1929, „Cine a alungat pe princepele Carol. Regele Ferdinand şi actul de la 4 ianuarie. Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 10 octombrie 1929.

Campania lui Nae Ionescu se concentrează pe abordarea Actului de la 4 ianuarie 1926, necesar pentru salvarea ţării, aşa cum se va dovedi în Istorie, ca un act de răzbunare a lui Ionel Brătianu, nedrept faţă de Prinţ. Nae Ionescu va continua cu această serie Războiul pentru reabilitarea lui Carol al II-lea şi pentru pregătirea Restauraţiei. Articolul Agnus Dei... nu se dă în lături de la debutul unui Cult al personalităţii înainte ca persoana să devină Personalitate:

„Să recunoaştem, doamnă, împreună, că nu a existat mai stăruitoare şi mai infamă campanie de defăimare, ca cea care s-a purtat în ultimii trei ani împotriva principelui Carol. Era «un om mort», şi totuşi, parcă nici o piatră nu era destul de grea pentru ca – răsturnată deasupra mormântului – să asigure împotriva umbrelor nopţii veghea speriată a făptuitorilor.

Un om mort? Cît va trăi el acolo, în pribegie, undeva dreptatea va lăcrima înfruntată, iar neamul nostru se va agita ca în durerile amputării. Cine a pus la cale actul de la 4 ianuar a fost, în vanitatea sau în orbirea lui sinistră, un om lipsit de curaj; s-a oprit la jumătatea drumului: aici trebuia, în bună consecinţă, să lucreze fierul, otrava sau glontele. Şi poate că nici asta nu ar fi fost îndeajuns. Căci, la doi stînjeni sub iarbă să fi fost, şi încă – chiar de acolo l-ar fi dezgropat destinele noastre istorice şi dragostea, văduvită în chip năprasnic de vlăstarul domnesc –, a ţării credincioase.

Sărmanul Nae Ionescu!

Asemenea multor intelectuali români, paria pe un Dictator convins că acesta, venit în ţară şi cu sprijinul dat de cuvintele publiciştilor, va fi recunoscător celor care l-au ajutat. Nae Ionescu spera la mai mult. Spera să fie Sfetnicul Autocratului şi prin asta adevăratul Stăpîn, cel din umbră. E o pornire ciudată la marii noştri ziarişti nevoia de a fi puternici nu doar prin scris, dar şi prin politică. Am întîlnit-o şi în scrisorile de mustrare ale lui Stelian Popescu adresate Generalului Ion Antonescu, după venirea acestuia la Putere, că nu-l ţine la curent cu deciziile luate, că nu-i cere sfatul. Intelectualii sînt aici asemenea ibovnicelor. Încearcă orgasmatic plăcerea de a conduce ţara din aşternuturi. Viaţa l-a contrazis pe Nae Ionescu. Odată parvenit la Putere, Carol al II-lea n-a simţit nevoia nici unui Sfetnic de taină. A făcut ceea ce i-a trecut prin cap şi mai ales prin hormoni. Va fi stat de vorbă cu Maestrul Nae, dar aşa, ca să nu-l supere că nu-i dă atenţie. Cînd s-a pus problema luptei cu Garda de Fier, Carol al II-lea n-a ezitat să închidă Cuvîntul şi să-l trimită în Lagărul de la Miercurea Ciuc pe Nae Ionescu. Se spune chiar că acesta a fi murit otrăvit de Majestatea Sa. Eu, care ştiu asta, citesc articolele lui Nae Ionescu împotriva Elisei Brătianu (care avea dreptate, totuşi) stăpînit de un zîmbet ironic.

În acelaşi timp, îmi dau seama că greşesc. Îi cer lui Nae Ionescu postura mea, de om care a trăit deja viitorul la care se gîndeşte Nae Ionescu.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici