Ion Cristoiu: Prin fotografia de Grup, Ludovic Orban a vrut să arate pe ce deputaţi şi senatori contează în eventualitatea ruperii PNL?

  • Ion Cristoiu: Simţind pericolul unei imagini de luptător de unul singur, Ludovic Orban a pus la cale o fotografie de grup a susţinătorilor săi. Manifestarea, gîndită şi sub aspectul impactului mediatic, a debutat cu un Apel pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale.
  • Ion Cristoiu: Pe lista care însoţeşte Apelul găsim doar deputaţi, senatori, primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri. Dacă ne gîndim că lista se vrea una a grupului de susţinători ai lui Ludovic Orban începi să te întrebi cărui scop îi serveşte limitarea semnăturilor la cele ale aleşilor
  • Ion Cristoiu: Documentul se remarcă printr-un cult deşănţat al personalităţii lui Ludovic Orban văzut ca Salvatorul nu numai al PNL, dar şi al Naţiunii. Date fiind acestea, Apelul proclamă că Ludovic Orban trebuie să fie premier. Evident, cu condiţia să fie ales preşedinte al PNL.
5797 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Prin fotografia de Grup, Ludovic Orban a vrut să arate pe ce deputaţi şi senatori contează în eventualitatea ruperii PNL?

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că apelul lansat de gruparea Ludovic Orban pentru soluţionarea crizei politice se adresează nu partidelor din coaliţie, ci delegaţilor la congresul liberal din 25 septembrie, cărora li se transmite că singura opţiune pentru tranşarea conflictului din arcul guvernamental este realegerea în fruntea partidului a actualului lider al PNL care apoi să fie desemnat premier.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„De la debutul campaniei electorale din PNL, întinsă pe nu mai puţin de trei luni şi ceva, şi lăsînd în umbră mai toate evenimentele social-politice ale României de la intrarea în valul 4 al Pandemiei, Ludovic Orban s-a manifestat public de unul singur. Desigur, peste tot unde preşedintele PNL în exerciţiu a fost pentru a-şi susţine Moţiunea de candidat la şefia partidului, l-au însoţit cîţiva membri ai Grupări sale. Numai că acest adevăr a trecut aproape neobservat în opinia publică de la noi. Pe de o parte pentru că nici unul dintre cei prezenţi nu e o vedetă, pe de alta pentru că prestaţiile însoţitorilor, toate laudative la adresa lui Ludovic Orban, au fost mediocre. Principalul motiv l-a constituit însă acapararea acestor sindrofii de către o singură persoană: Ludovic Orban. S-a creat astfel impresia că Ludovic Orban duce lipsă de susţinători sau mai precis de susţinători care să-şi exprime adeziunea la Moţiune şi altfel decît pe şest. O impresie adîncită şi de alte două realităţi electorale din PNL:

  1. Campania lui Florin Cîţu a debutat cu o fotografie de grup spectaculoasă, menită a sugera existenţa unei echipe şi puternice, nu numai cîştigătoare, cum spune titlul de pe Facebook.
  2. Pe parcursul campaniei, candidatul Florin Cîţu a dovedit o discreţie exemplară a apariţiilor, lăsînd loc membrilor echipei sale să vorbească în locul său.
  3. Membrii deosebit de activi ai Grupării Cîţu sînt vedete răsfăţate de media, precum Rareş Bogdan. Cum aceşti membri au vorbit în numele lui Florin Cîţu, poate şi pentru a sublinia varianta unei conduceri în echipă, opuse celei asumate pînă acum de Ludovic Orban, s-a creat impresia unei susţineri în PNL a lui Florin Cîţu mult mai puternice decît cea a preşedintelui în exerciţiu.

Simţind pericolul unei imagini de luptător de unul singur, Ludovic Orban a pus la cale o fotografie de grup a susţinătorilor săi.

Manifestarea, gîndită şi sub aspectul impactului mediatic, a debutat cu un Apel pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale. Titlul documentului te face să crezi că e vorba de un apel al unor lideri PNL adresat în numele PNL celorlalte două partide de centru dreapta pentru a trece peste certurile din timpul Crize politice, dar mai ales peste interesele particulare ale fiecărei formaţiuni, şi a se aşeza la masa negocierilor pentru a continua guvernarea începută în decembrie 2020. Citind doar titlul te pregăteşti să saluţi iniţiativa de a lansa un asemenea document, văzînd în asta dovada unei maxime înţelepciuni politice. Mai ales că un Apel pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale s-ar fi impus din partea PNL, ba chiar şi din partea celorlalte formaţiuni. Prin urmare te aştepţi ca acest Apel să invoce necesitatea imperioasă a încheierii cît mai rapide a Crizei şi, evident, încrederea că între PNL şi USRPLUS nu sînt deosebiri majore de viziune asupra politicii de dus în următorii ani.

Un astfel de document ar trebui să debuteze cu Apelul adresat celor trei partide de Centru Dreapta de a pune capăt atacurilor publice, atacuri deosebit de periculoase atît prin faptul că adîncesc duşmăniile, cît şi prin faptul că dublează atacurile Opoziţiei.

Trecînd de la titlul la conţinut, simţi nevoia să te sprijini de ceva, ca nu cumva să te prăbuşeşti într-un leşin provocat de stupefacţie. De la un capăt la altul Apelul e un document care şochează. Prima frază sună astfel:

<În calitate de aleşi din partea Partidului Naţional Liberal, deplin conştienţi atât de responsabilitatea politică pe care o purtăm odată cu votul primit din partea cetăţenilor, cât şi de aşteptările legitime ale acestora determinate de încrederea care ne-a fost acordată pentru a exercita funcţia publică.>

Aşadar, Apelul nu e semnat de lideri ai PNL şi evident de un număr însemnat de simpli membri, ci de aleşi din PNL. Pe lista care însoţeşte Apelul găsim doar deputaţi, senatori, primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri. Dacă ne gîndim că lista se vrea una a grupului de susţinători ai lui Ludovic Orban începi să te întrebi cărui scop îi serveşte limitarea semnăturilor la cele ale aleşilor. Nu cumva pentru a semnala delegaţilor lista Grupului de parlamentari care vor pleca din PNL dacă Ludovic Orban nu cîştigă şefia PNL?

Drept responsabili de declanşarea Crizei Apelul acuză doar pe Florin Cîţu şi pe cei din Gruparea sa. Florin Cîţu şi ceilalţi membri ai Grupării sale sînt însă lideri PNL. Un Apel în adevăratul sens al cuvîntului pentru soluţionarea Crizei ar fi trebuit să dezvăluie responsabilităţi şi din partea celorlalte două partide. Criza nu s-ar fi declanşat dacă UDMR nu s-ar fi cramponat de SIIJ, iar USRPLUS n-ar fi refuzat din start negocierea condiţiilor de adoptarea a programului Anghel Saligny. Desigur, Apelul arată cu degetul spre Gruparea Cîţu din PNL pentru a arăta că doar realegerea lui Ludovic Orban în funcţia de preşedinte al PNL şi prin asta desemnarea ca premier ar putea duce la rezolvarea Crizei. Numai că astfel o Grupare din PNL pune PNL într-o situaţie complicată în perspectiva soluţionării Crizei. USRPLUS va veni la negocieri cu convingerea că PNL e gata să accepte orice pretenţie, chiar şi exagerată.

Ludovic Orban şi-a făcut un steag de campanie din susţinerea că el va rezolva Criza cît ai clipi dacă va fi reales. Cum s-o rezolve atît de uşor cînd prin declararea PNL ca singur responsabil de Criză el a creat condiţiile pentru ca USRPLUS să pună PNL condiţii umilitoare? În decembrie 2020, pentru a ajunge preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a făcut uriaşe concesii USRPLUS în defavoarea propriului partid. Va face la fel şi acum dacă va fi ales?

Documentul se remarcă printr-un cult deşănţat al personalităţii lui Ludovic Orban văzut ca Salvatorul nu numai al PNL, dar şi al Naţiunii. Date fiind acestea, Apelul proclamă că Ludovic Orban trebuie să fie premier. Evident, cu condiţia să fie ales preşedinte:

<Apreciem că Ludovic Orban, în calitate de preşedinte ales al Partidului Naţional Liberal pentru un nou mandat, este singura persoană capabilă să ofere soluţiile potrivite pentru depăşirea actualei crize cu care se confruntă România. Preşedintele Partidului Naţional Liberal este cel îndreptăţit să asigure conducerea Guvernului în calitate de prim-ministru. >

La finele lecturii îţi dai seama de ce se întitulează documentul Apel pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale.

Susţinătorii lui Ludovic Orban cred că singura cale pentru soluţionarea Crizei e alegerea lui Ludovic Orban în funcţia de preşedinte al PNL la Congres.

Apelul nu se adresează, cum am crezut luîndu-ne după titlul, celorlalte partide din Coaliţie, ci delegaţilor la Congres.

E limpede că titlul trebuia să sune astfel:

Apel pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale prin alegerea lui Ludovic Orban preşedinte al PNL.

Prilej să ne întrebăm:

Dacă n-ar fi existat Criza politică şi Guvernamentală ar mai fi fost pentru cei 5000 de delegaţi un motiv să-l voteze pe Ludovic Orban preşedinte al PNL?”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici