PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea. Cîţu a bifat deja schimbarea prim-vicepreşedinţilor la partid: dacă ajunge preşedinte, Rareş Bogdan şi Raluca Turcan sînt pe făraş

Circulă zvonul că Florin Cîţu ar fi spus cine sînt primii pe lista sa de schimbări, la vîrful Partidului Naţional Liberal. E vorba chiar de prim-vicepreşedinţii partidului. Culmea, cei mai vocali susţinători ai săi, din „poza de pe trepte” – Raluca Turcan şi Rareş Bogdan. Am toate temeiurile să cred în adevărul acestui zvon.

28713 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea. Cîţu a bifat deja schimbarea prim-vicepreşedinţilor la partid: dacă ajunge preşedinte, Rareş Bogdan şi Raluca Turcan sînt pe făraş

Sursă FOTO: Hepta

Rareş Bogdan s-a pus singur pe lista foarte scurtă a mazilirilor

În cazul lui Rareş Bogdan, ceea ce l-a supărat pe Cîţu, iremediabil, se spune, e afirmaţia acestuia, făcută publică în 18 iulie, cum că el, Rareş, i-a spus ”fii atent, nene, aici!” şi i-a pus condiţii pentru a-l susţine: „Zic, fii atent aici: nu cumva să cazi în păcatul de a lua deciziile singur, că voi fi primul cu care vei intra în conflict direct. Deciziile le iei împreună cu noi. Eu nu vreau să fiu spectator, nu vreau să fiu papagal de serviciu, să aflu de la televizor decizii, vreau să le luăm împreună”.

Cum să-i convină aşa ceva premierului, umflat ca un zepelin de la Palatul Cotroceni? Cîţu n-are de gînd să ia vreo decizie, nici în partid, cum deja nu face nici la Guvern, împreună cu Rareş Bogdan sau altcineva din PNL, ci doar împreună cu Iohannis, cel care l-a uns.

Cît despre Rareş Bogdan, ar fi trebuit să fie mai prudent şi să înţeleagă că şi Florin Cîţu a fost prezent la Consiliul Naţional al PNL, atunci cînd Orban l-a propus pe el, în 8 august 2019, în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, depăşind, a cîta oară, litera statutului, sub scuza că recunoaşte că a făcut o „avansare la excepţional”. Păi Cîţu, ca şi alţii, se agita în partid de ani buni, cînd vine unul de nicăieri, şi îi ia faţa?

Pe de altă parte, premierul se va purta, învăţat de mentorul său de la Cotroceni (o şi face, deja) ca un Gengis Han politic, care profită de trădători, după care le taie capul. Capul Botezătorului din Cluj e deja pe tipsie, şi prin contribuţia unui alt „cadru vechi” al liberalilor, nemulţumit de ascensiunea fulgerătoare a lui Rareş: Alina Gorghiu, această Salomee care e în spatele multora dintre deciziile politice ale premierului.

În cazul celuilalt prim-vicepreşedinte liberal, Raluca Turcan, lucrurile sînt un pic mai complicate, dar doar pentru că au o istorie mai veche şi povestea e mai lungă.

Cel mai puternic liberal e o liberală

E un truism deja că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie şi mai puternică. Dar ce stă în spatele unei femei puternice, n-a explicat încă nimeni. Eu cred că se află, pur şi simplu, invidia pe o femeie şi mai puternică. Şi cu asta, dacă lucrurile stau aşa cum cred eu, nimeni nu va putea spune că în Partidul Naţional Liberal nu sînt, de prea multă vreme, două săbii înghesuite în aceeaşi teacă: Raluca Turcan şi Alina Gorghiu. Cele două suportă greu să nu-şi scoată pur şi simplu ochii cu unghiile, cum iarăşi cred le vine cîteodată.

Cea mai tare femeie din partid nu este în momentul de faţă Raluca Turcan, cu toate posturile în guvern şi cel de prim-vicepreşedinte liberal, la care a ajuns numai graţie celui pe care l-a trădat cu asemenea uşurinţă, Ludovic Orban. Ludovic ştia la rîndul lui că ridicarea la cele mai înalte onoruri în partid a doamnei Turcan o va enerva la culme pe rivala ei – şi a sa, de ani buni: Alina Gorghiu. Dar pentru cei doi a sosit ceasul. Pentru Orban mai devreme, pentru Turcan va veni, la alegerile din septembrie din partid.

Cel mai tare liberal între liberali e acum din nou Alina Gorghiu. Alina e soţia lui Lucian Isar, cel mai bun prieten şi consilier al lui Florin Cîţu. Cîţu şi Isar se cunosc de o veşnicie şi au avut multe de împărţit împreună – inclusiv atacul speculativ la adresa leului, din toamna anului 2008, cînd actualul premier era trezorier la ING Bank şi Isar avea aceeaşi funcţie, la Bancpost. Atacul a eşuat, căci Banca Naţională, sesizată de intenţie, a aruncat pe piaţă un miliard de euro. Nu s-a întîmplat nimic cu leul, dar s-a întîmplat cu cei doi, care şi-au pierdut locurile de muncă.

Alina Gorghiu s-a căsătorit „în secret” cu Lucian Isar cîndva în ianuarie 2014, după o relaţie discretă, care dura de patru ani. Pe atunci ea era preşedinte ales al Partidului Naţional Liberal – prima femeie în această funcţie. Din care, doi ani mai tîrziu, avea să demisioneze, după rezultatul deloc onorabil, obţinut de liberali la alegeri.

Trebuind să se mulţumească doar cu postura de senator al PNL-ului şi fără nicio funcţie de partid, Alina a văzut cum răsare pe firmamentul liberalilor o nouă stea – Raluca Turcan, care nici măcar liberală nu era, ci pur şi simplu o doamnă blondă, din barca Partidului Liberal-Democrat. Ea fusese plasată în partidul lui Băsescu de „protectorul” ei Stolojan, celebrul „dragă Stolo”, ca un fel de troc, la anunţul înlăcrimat al retragerii lui de la prezidenţiale.

Prototip al femeii dornice să epateze, adică să pară mai deşteaptă decît este, Raluca Turcan a ţinut deseori prima pagină, mai ales prin gafele ei. Şi apoi, cum şi-a putut imagina că vechii liberali pot să uite cum ştergea ea pe jos cu partidul, în care e acum prim-vicepreşedinte, pe la toate posturile de televiziune, cînd era în barca lui Băsescu?

Dar poate cea mai mare gafă a doamnei Turcan a fost să-şi imagineze că, dacă sare în gaşca lui Florin Cîţu, îşi va salva funcţia şi viitorul în politică – un viitor pentru care nu a fost de fapt niciodată menită, ci numai sprijinită, proptită, împinsă de la spate, de un joc al rivalităţilor interne, şi nicidecum pentru vreun merit personal. Probabil numai ea se imaginează politician. 

Alina Gorghiu, care nu uită şi nu iartă

Mult mai abilă, Alina Gorghiu a atras-o pe Turcan în capcană. Acum, aceasta nu mai are cale de întoarcere. Congresul din toamnă e sfîrşitul ei politic – cred că nu va mai prinde nici măcar loc pe liste: Alina „nu uită şi nu iartă”. De pildă, nu uită tirul la care a supus-o Turcan, atunci cînd PNL-ul a pierdut alegerile, în 2016.

Şirul gafelor doamnei Turcan începuse mai devreme, la momentul alegerii Alinei Gorghiu în fruntea PNL, cînd Raluca o gratula cam aşa, scriind în 18 decembrie 2014 pe pagina ei de facebook: „Alina Gorghiu este nu doar femeie, ci şi un om politic dedicat, muncitor, serios, pe profilul politicianului pe care electoratul îl aşteaptă. Am convingerea că echipa condusă de Vasile Blaga, Alina Gorghiu si alţi oameni politici serioşi şi credibili, va da noului Partid Naţional Liberal o acţiune politică...” bla bla bla. Gravă greşeală, să-l pui pe fostul tău şef de la PDL, Vasile Blaga, deasupra preşedintelui ales, numai pentru că o cheamă Alina Gorghiu. Turcan a alimentat astfel sentimentul pe care-l aveau mulţi – şi anume, că de fapt Vasile Blaga era şeful de facto la partid şi că PDL-ul înghiţise PNL-ul. Şi, mai ales, a lovit-o prosteşte pe Gorghiu, chiar în ziua alegerii ei.   

Se vede treaba că puţine postări face Raluca Turcan, fără ca ele să nu fie tot atîtea lovituri pe care şi le aplică singură. Unele sînt gafe împinse pînă la absurd şi subliniate tot de ea, cu cît insistă în a-şi coafa cîte o tîmpenie, susţinînd că e de fapt gîndire inteligentă şi atît de subtilă, încît scapă muritorului de rînd. Precum cea recentă, cu urările de „la mulţi ani” către baronul Bruckenthal, sau penibilitatea aceea cu cetăţeanul şi privitul în ochi. Asemenea ieşiri publice afectează şi partidul: aparţin totuşi prim-vicepreşedintelui Partidului Naţional Liberal şi nu unei coafeze. Probabil singura care le gustă şi se bucură la fiecare dintre ele este Alina Gorghiu.

Căci aceeaşi Alina nu poate uita vreodată umilinţa, îndurată între decembrie 2016 şi iunie 2017, cînd Raluca Turcan a fost, la rîndul ei, preşedinte interimar al partidului. Atunci, Gorghiu nu s-a putut abţine să n-o ia cîteodată peste picior – atît cît i-a permis instinctul de conservare. Dar ultima „taxare”, de dată recentă a Ralucăi Turcan, de către Alina Gorghiu a fost frontală şi dură, de cînd doamna ministru al Muncii şi-a montat o bandă de alergat la minister, ca să-şi întreţină tonusul muscular. În vreme ce, sublinia Gorghiu, uitase de indexarea pensiilor deţinuţilor politici. Era chiar a doua zi, după ce Florin Cîţu şi-l luase pe Lucian Isar consilier.  

Alina nu a rămas datoare nici altora. Ea e poate cel mai vechi şi neînduplecat rival al lui Ludovic Orban, din partid. Treptat, şi-a întărit rîndurile din propria tabără, aducîndu-l, în 2016, între alte „noi speranţe” pe listele liberalilor, şi pe prietenul lor de familie, Florin Cîţu. Şi, adormindu-i vigilenţa unui lup bătrîn ca Orban, l-a lăsat pe acesta să-şi imagineze că ar putea uita Cîţu vechea lui prietenie cu familia Gorghiu-Isar, numai pentru că el, Ludovic, l-a uns ministru de finanţe.

Greşit! Cum la fel de greşită a fost judecata Ralucăi Turcan cum că Florin Cîţu ar cădea pe spate în urma osanalelor ei blonde, atunci cînd în spatele lui, bărbatul puternic „care este”, se află doamna Alina Gorghiu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici