LIVE TEXT  A 31-a zi de război în Ucraina. Sirenele au sunat azi în 7 oraşe şi în capitală. Bătălia pentru Herson. Trupele ruse patrulează la Marea Neagră. Gruparea Wagner ar fi plănuit uciderea lui Zelenski. Primarul capturat a fost eliberat. Armata rusă a bombardat oraşul Lvov. Discurs istoric al lui Joe Biden la Varşovia

  • Aproximativ 3.7 milioane de oameni au fugit din Ucraina
  • Naţiunile Unite analizează acuzaţiile conform cărora civilii au fost mutaţi cu forţa din oraşul asediat Mariupol în Rusia
  • Forţele ucrainene intră în ofensivă şi recuceresc localităţile aflate la periferia capitalei Kiev
  • Rusia şi-ar putea reuce ambiţiile de război
20383 afișări
Imaginea articolului A 31-a zi de război în Ucraina. Sirenele au sunat azi în 7 oraşe şi în capitală. Bătălia pentru Herson. Trupele ruse patrulează la Marea Neagră. Gruparea Wagner ar fi plănuit uciderea lui Zelenski. Primarul capturat a fost eliberat. Armata rusă a bombardat oraşul Lvov. Discurs istoric al lui Joe Biden la Varşovia

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Forţele ruseşti au tras asupra unei instalaţii de cercetare nucleară din Harkov.

"În prezent, este imposibil să se estimeze amploarea pagubelor din cauza ostilităţilor care nu se opresc în zona instalaţiei nucleare", se arată într-un tweet al parlamentului ucrainean.Acesta citează Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară, potrivit Sky News.

UPDATE 22:00 5.208 persoane evacuate sâmbătă prin coridoarele umanitare Dintre acestea, 4.331 de persoane au părăsit oraşul asediat Mariupol, a declarat adjunctul şefului biroului preşedintelui, Kyrylo Tymoshenko, scrie Sky News.

UPDATE 19:45 Preşedintele SUA l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu avanseze nici măcar un "centimetru" din teritoriul NATO.

Toate democraţiile lumii au responsabilitatea de a ajuta Ucraina, a mai spus el.

Războiul "a fost deja un eşec strategic pentru Rusia", a adăugat el.

Războiul duce Rusia înapoi în secolul al XIX-lea, a spus el, iar Europa trebuie "să pună capăt dependenţei sale de combustibilii fosili ruşi".

"În cele mai întunecate momente se întâmplă cele mai mari progrese", a spus el, evocând căderea Zidului Berlinului în 1989. "Nu vă fie teamă", a spus el, afirmând că un dictator nu poate şterge niciodată dorinţa oamenilor de a fi liberi.

Despre Vladimir Putin, el a spus: "Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere".

UPDATE 19:30 Discurs istoric al lui Joe Biden la Varşovia

Luând cuvântul la Varşovia, preşedintele Biden a evocat lupta dintre comunism şi Occident în timpul Războiului Rece. A fost o "bătălie pentru libertate", a spus el, între "democraţie şi autocraţie" şi între "libertate şi represiune", între o "ordine bazată pe reguli" şi "una guvernată de forţa brută", potrivit Sky News.

El a avertizat că actualul război din Ucraina nu se va încheia rapid şi a spus că oamenii trebuie să se pregătească pentru o "luptă lungă". "Rusia a strangulat democraţia", a spus el.

Pretenţia lui Vladimir Putin de a anula nazismul din Ucraina este "obscenă", a adăugat el.

NATO este o alianţă defensivă şi nu a urmărit niciodată dispariţia Rusiei, le-a spus el celor care îl ascultau.

Mesajul său către poporul ucrainean a fost următorul: "Suntem alături de voi, punct".

UPDATE 19:10 La Lvov se aud din nou explozii. Autorităţile ucrainene au transmis locuitorilor să nu părăsească adăposturile. 

UPDATE 18:30 Două rachete au lovit sâmbătă oraşul Lvov, situat în vestul Ucrainei, rănind cinci persoane, a declarat guvernatorul regional Maksym Kozytskyy, după ce autorităţile locale le-au spus locuitorilor să se adăpostească în urma unor explozii puternice la periferia oraşului.

"Au avut loc două lovituri cu rachete în limitele (oraşului) Lvov", a declarat guvernatorul regional Maksym Kozytskyy într-o postare online. Anterior, el a raportat trei explozii puternice la marginea estică a Lvivului, potrivit Reuters.

UPDATE 17:15 Comandamentul aerian Vostok  a transmis că o aeronavă militară rusă a fost doborâtă la sud-est de Harkov.

UPDATE 17:00 Oraşul Lvov a fost bombardat de armata rusă. Guvernatorul oraşului a declarat că au fost auzite trei explozii, iar ţinta ar fi fost un turn de comunicaţii.

Lvov, care se află aproape de graniţa cu Polonia, a fost relativ ferit de atacurile ruseşti şi a fost locul în care cei din vestul ţării s-au refugiat pentru a scăpa.

UPDATE 16:50 De la începutul războiului, ruşii au distrus aproximativ 4.500 de case, 100 de întreprinderi, 400 de instituţii de învăţământ şi 150 de unităţi sanitare, a declarat Ministrul Dezvoltării Comunitare şi Teritoriale din Ucraina, Oleksiy Chernyshov.

UPDATE 15:30 Preşedintele Osetiei de Sud a confirmat astăzi informaţiile Pentagonului, potrivit cărora Rusia mută trupe în Ucraina din teritoriile ocupate din Georgia. 

UPDATE 14:45 Trupele ruse au încercat să ajungă la Odesa de pe mare şi să aterizeze un grup de sabotaj şi recunoaştere, grup care a fost respins. Ukrinform îl citează, în susţinerea informaţiei, pe Vladislav Nazarov, un ofiţer al Comandamentului Operaţional Sud. „Inamicul continuă să patruleze coasta şi Marea Neagră, dar sistemele de apărare aeriană îşi fac treaba. Încercarea inamicului de a andocare de bărci cu motor în regiunea Odesa a eşuat, au fost respinse”, a spus Nazarov.

UPDATE 14:30 Preşedintele american Joe Biden şi miniştrii americani de externe şi apărare, Antony Blinken şi Lloyd Austin, s-au întâlnit pentru prima dată cu omologii lor ucraineni, Dmitro Kuleba şi Oleksi Reznikov, pentru a discuta despre cum să „întărească capacitatea Kievului de a lupta împotriva agresiunii ruse”. Întâlnirea a avut loc la Varşovia.

UPDATE 14:20 Primarul din Slavutic, răpit de ocupanţii ruşi care au preluat controlul asupra oraşului din nordul Ucrainei, a fost eliberat, potrivit Ukrainska Pravda. Primarul, Iuri Fomicev, a fost văzut de locuitori în apropierea spitalului local, de asemenea ocupat, unde sunt internaţi unii răniţi. Unul dintre ei a fost grav rănit într-o demonstraţie anti-rusă, când armata moscovită a tras în aer şi a aruncat grenade uşoare.

Încă un jurnalist ucis

UPDATE 13:20 Forţele ruse au preluat controlul asupra Slavutic, un oraş din nordul Ucrainei, aflat la câţiva kilometri de Cernobîl. Trupele l-au răpit pe primar, Iuri Fomicev, şi au ocupat spitalul local, a declarat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksandr Pavlyuk.

UPDATE 13:00 Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi premier al Federaţiei, a spus că „nimeni nu îşi doreşte niciun război, în special un conflict nuclear care reprezintă o ameninţare la adresa existenţei civilizaţiei umane, în general”. Rusia, a spus Medvedev într-un interviu acordat agenţiei Ria Novosti, ar putea folosi arme nucleare doar în 3 situaţii: în cazul unui atac împotriva teritoriului său, împotriva instalaţiilor sale nucleare sau împotriva teritoriilor aliaţilor săi. Analiştii militari consideră că situaţia din Ucraina nu este în vreuna dintre aceste situaţii, dar mai spun că nu poţi avea încredere totală în vorbele Rusiei.

UPDATE 12:20 Încă un jurnalist ucrainean a fost ucis în luptă. Oleg Yakunin, director la Afisha.zp, a fost omorât în luptele din Zaporijie, în sud-estul ţării. Anunţul a fost făcut de de soţia sa, Olena Yakunina, pe Facebook, femeia fiind citată de Ukrinform.

Cecenii deporteză oamenii în Rusia

UPDATE 12:30 Primarul Kievului anunţă noi restricţii de circulaţie. „Conform deciziei comandamentului militar, interdicţia de acces în Kiev şi în regiune va fi din nou consolidată şi va dura de la ora 20.00 în această seară până la 7.00 luni, 28 martie”, a fost comunicat într-un mesaj pe reţelele de socializare de către Vitali Klitschko, primarul Capitalei, afirmând că „în perioada de restricţie pot circula doar vehiculele cu permise speciale”, iar cetăţenii „pot ieşi în stradă doar pentru a merge la adăposturi”. În perioada de 35 de ore, „transportul public, magazinele, farmaciile şi benzinăriile nu vor funcţiona”.

UPDATE 12:20 Preotul paroh din Mariupol susţine că oamenii sunt duşi cu forţa de ceceni în Rusia: „Da, este adevărat. Oamenii sunt luaţi cu forţa”. Părintele Pavlo Tomaszewski, parohul parohiei Maicii Domnului din Czestochowa din Mariupol, confirmă exodul forţat către Rusia. „Unii enoriaşi mi-au spus că rudele lor au fost urcate de ceceni în autobuz şi duse în Rusia. Este aproape imposibil să comunici cu oameni care au picat în aceste reţele. Câteodată, unii reuşesc să ia legătura, dar este foarte rar”, a declarat preotul care, împreună cu fratele său, a reuşit să părăsească oraşul. 

Lumea arabă, împăţită: în timp ce ruşii sunt iubiţi la Dubai, Qatarul susţine Ucraina

UPDATE 12:00 Vorbind la deschiderea Forumului de la Doha, emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a spus că ţara sa se află alături de refugiaţi în războiul „nedrept” împotriva Ucrainei, anunţă CNN. Tamim a adăugat că Qatarul se opune, de asemenea, oricărei ostilităţi împotriva suveranităţilor naţionale. „Suntem solidari cu milioanele de oameni nevinovaţi şi refugiaţi care sunt victimele acestui război nedrept şi calculelor geopolitice”, a spus el.

Într-un discurs video la Forumul de la Doha din Qatar, Volodimir Zelenski a cerut ţărilor producătoare de energie să mărească producţia de petrol şi de gaze, pentru a scăpa de „şantajul” global al Rusiei: „Viitorul Europei este în eforturile dumneavoastră: vă cer să creşteţi producţia de energie pentru a vă asigura că toată lumea din Rusia înţelege că energia poate fi folosită ca armă”. 

UPDATE 11:50 Preşedintele american Joe Biden se va întâlni astăzi la Varşovia cu doi miniştri ucraineni, ministrul Apărării Oleksii Reznikov şi ministrul de externe Dmitro Kuleba, scrie Bloomberg pe site-ul său, citând Casa Albă. La întâlnire vor participa şi secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul american al apărării, Lloyd Austin.

UPDATE 11:40 Primarul oraşului-martir Mariupol a denunţat noi lupte în centrul oraşului. Primarul susţine că a discutat despre evacuarea civililor cu ambasadorul Franţei la Kiev, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că va propune Rusiei un plan pentru a ajuta oamenii să fugă.

Hezbollah luptă alături de ruşi

UPDATE 11:30 Hezbollah ar fi fost de acord să trimită 800 de luptători în Ucraina, pentru a lua parte la ostilităţile alături de Federaţia Rusă. Despre aceasta a relatat ziarul rus de opoziţie Novaya Gazeta. Luptătorilor li s-au promis 1.500 de dolari pe lună. Potrivit unor surse, reprezentanţii companiei militare private ruse Wagner s-au întâlnit cu militanţii Hezbollah. S-a ajuns la un acord pentru angajarea a 800, iar 200 dintre aceştia vor fi trimişi în Belarus până la sfârşitul lunii.

Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, sâmbătă, 26 martie, s-a ajuns la un acord privind crearea a 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din punctele fierbinţi din prima linie din oraşele ucrainene. 

UPDATE 11:20 „Priorităţile sunt armele cu rază lungă de acţiune ghidată cu precizie, hardware-ul aviaţiei şi menţinerea pregătirii pentru luptă a forţelor nucleare strategice”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Şoigu, care a avut o întâlnire la minister cu privire la implementarea ordinului de apărare a statului, informează Interfax.

Se dă bătălia pentru recucerirea oraşului Herson, picat în mâinile ruşilor, dar aproape să fie recuperat de Ucraina. Se pare că Putin a cerut să fie abandonat frontul de la Kiev, de unde retrage tancurile, pentru a se focusa exclusiv pe zona Donbass, astfel încât să-şi proclame mai uşor şi mai repede victoria în război.

Atac la magazine de alimente

UPDATE 10:50 Deşi preşedintele statului îl sprijină pe Putin, bieloruşii sunt de partea Ucrainei. Batalionul belarus „Kastus Kalinovski” s-a alăturat forţelor armate ucrainene, a anunţat pe Telegram de acelaşi contingent militar, scriind că „în această zi importantă pentru istoria Belarusului au depus jurământul voluntarii batalionului Kastus Kalinovski. Batalionul nostru face parte din Forţele Armate ale Ucrainei”. Batalionul „Kastus Kalinovski” a fost creat după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Vincent Konstantin Kalinovski este unul dintre liderii regionali ai Rusiei.

UPDATE 10:20 După spitale, atacurile ruşilor vizează depozitele de alimente ale localnicilor, susţin oficialii din Ucraina.

UPDATE 10:00 Sunt peste 100 de copii decedaţi în Ucraina ca urmare a războiului, a anunţat Procuratura. Detalii, AICI.

UPDATE 09:30 Ucraina, Lituania şi Polonia au format o echipă comună pentru a investiga crimele de război ruseşti, relatează Kyiv Independent. Procurorii generali ai celor trei ţări au semnat un acord de colaborare pentru colectarea, stocarea şi schimbul de probe privind crimele de război comise de Rusia în Ucraina, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

UPDATE 9:00 Se luptă în regiunea Sumi. Lupte sunt în desfăşurare în districtele Konotop, Okhtirka şi Sumi din regiunea ucraineană Sumi (est), a declarat şeful administraţiei militare regionale, Dmitro Jiviţki. „În regiunea Sumî, situaţia rămâne tensionată, lupte aprige sunt în desfăşurare în districtele Konotop, Sumi şi Okhtirka”.

Ruşii fac exerciţii pe insule disputate cu Japonia

UPDATE 8:20 Ruşii au început exerciţii militare în insule pe care şi le dispută cu Japonia. Au fost dislocaţi 3.000 de soldaţi. Americanii susţin că tancurile ruseşti ar face cale întoarsă din drumul spre Kiev, fără a se menţiona dacă este o schimbare de tactică militară sau la mijloc sunt probleme logistice, ştiindu-se că invadatorii au probleme logistice (combustibil şi hrana miltarilor), pe fondul unor pierderi însemnate.

UPDATE 08:10 Preşedintele american Joe Biden va ţine astăzi, în Polonia, un discurs aşteptat despre război, urmând a spune că „lumea liberă” se opune invaziei şi că există „unitate de scop” între marile economii în dorinţa de a-l opri pe Vladimir Putin.

Potrivit agenţiei de presă Reuters, Biden va sublinia dorinţa de a „oferi sprijin poporului ucrainean, de a clarifica responsabilităţile Rusiei pentru un război ilegitim şi brutal şi de a apăra un viitor de democraţie şi pace pentru lume”.

UPDATE 08:00 Gruparea paramilitară Wagner a intenţionat să-i ucidă pe primii doi oameni ai Ucrainei: preşedintele şi premierul ţării. Tentativa de asasinat a fost denunţată de Kiev, care a menţionat că va depune probele la Curtea Internaţională.

UPDATE 7:50 Sirene antiaeriene sună în diferite oraşe din Ucraina.

Sirenele antiaeriene au sunat din nou în această dimineaţă în mai multe oraşe din Ucraina, anunţă presa locală citată de BBC. Alarma a tras în capitala Kiev şi în oraşele Cherkasi şi Kropivnyţki din centrul ţării, în Zaporijie şi Dnipro în sud-est, în Jitomir în est şi în Harkov şi Sumî în nord-est.

ONU a primit un număr „din ce în ce mai mare” de informaţii care confirmă existenţa unor gropi comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol şi a obţinut „informaţii prin satelit” asupra uneia dintre aceste gropi comune. Acest lucru a declarat Matilda Bogner, şefa misiunii de monitorizare a Naţiunilor Unite în Ucraina, relatează CNN.

Marea Britanie a impus sancţiuni asupra a 65 de persoane şi entităţi legate de invazia Ucrainei de către Rusia, inclusiv Kronshtadt, o companie de apărare care este principalul producător al dronei Orion folosită de Moscova, scrie The Guardian.

După toate probabilităţile, Rusia recurge din ce în ce mai mult la drone fără pilot în ofensiva sa din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări de informaţii britanice, relatează BBC. Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, de fapt, „puternica apărare antiaeriană ucraineană a limitat aproape sigur numărul de zboruri cu echipaj cu echipaj care le-au trecut linia frontului”.

UPDATE 7:30 În timp ce Rusia recunoaşte doar 1.351 de morţi pe front, prima actualizare făcută de pe 2 martie, când anunţat 498 de morţi, Ucraina susţine că invadatorii au peste 16.000 de morţi pe front.

UPDATE 04:40 Papa Francisc se roagă pentru încetarea războiului dintre Rusia şi Ucraina. 

Suveranul Pontif a susţinut o slujbă la Bazilica Sf. Petru prin care doreşte să aducă pacea între Ucraina şi Rusia.

UPDATE 04:00 Oraşe ucrainene, înainte şi după bombardament

Harkov

Mariupol

Kiev

UPDATE 03:40 Cum ajung refugiaţii ucraineni din Republica Moldova în Germania

Republica Moldova nu poate face faţă afluxului în creştere de migranţi ucraineni, care pun presiune pe sistemul şi aşa în colaps din ţară.

UPDATE 01:30 Evaluările Statelor Unite confirmă intenţia Rusiei de a concentra trupele în estul Ucrainei Evaluările 

Administraţiei Joseph Biden confirmă intenţia Rusiei de a începe să concentreze operaţiunile militare în regiunea separatistă Donbas, situată în estul Ucrainei, afirmă un oficial din cadrul Departamentului Apărării de la Washington citat de agenţia Reuters.

Rezumatul zilei

  • Oficialii locali din Mariupol au declarat că 300 de persoane au fost ucise după bombardarea unui teatru din oraş
  • Rusia a declarat că 1.351 dintre soldaţii săi au murit în luptă
  • Trupele ucrainene au respins un prim atac al forţelor ruse asupra oraşului Slavutych, aflat în apropierea centralei Cernobîl
  • Statele Unite vor furniza Europei mai mult gaz natural lichefiat (GNL) pentru a o ajuta să-şi reducă dependenţa de Rusia
  • Războiul conduce la creşterea preţurilor mărfurilor
  • Papa se roagă pentru pace

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici