A treia zi de proteste la Madrid: Mii de persoane au manifestat vineri seară împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea

Câteva mii de persoane au protestat vineri seară în centrul Madridului faţă de costurile vizitei efectuate de Papa Benedict al XVI-lea în Spania, dar şi faţă de intervenţia violentă de joi a poliţiei.

1397 afișări
Imaginea articolului A treia zi de proteste la Madrid: Mii de persoane au manifestat vineri seară împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea

A treia zi de proteste la Madrid: Mii de persoane au manifestat vineri seară împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Importante efective ale forţelor de ordine au fost prezente în centrul capitalei spaniole, pentru a-i despărţi pe manifestanţi de miile de pelerini catolici veniţi la Madrid pentru a participa la Zilele Mondiale ale Tineretului.

Cei 3.000 - 5.000 de manifestanţi au protestat pentru a treia seară la rând, scandând "Acesta nu este tineretul Papei" şi "Nu violenţei poliţiei", ei dispersându-se, în grupuri mici, în cursul nopţii.

La numai câteva sute de metri distanţă, sute de mii de pelerini care participă la Zilele Mondiale ale Tineretului s-au adunat în jurul Papei Benedict al XIV-lea, care a condus o ceremonie a Drumului Crucii.

În cursul serii, o parte dintre pelerini s-au îndreptat către Puerta de Sol, piaţă din centrul Madridului devenită simbol al manifestaţiilor din ultimele luni împotriva politicilor economice ale guvernului spaniol.

Plecaţi de la gara Atocha, manifestanţii, în majoritate membri ai mişcării "indignaţilor", au fost nevoiţi să renunţe la intenţia de a ajunge în piaţa Puerta de Sol, blocată de poliţie.

"Nu vrem să plătim impozite pentru ca acest domn să călătorească gratis", a afirmat o manifestantă în vârstă de 45 de ani. Pelerinii "au reduceri la metrou, în restaurante. Eu nu am nici reduceri, nici loc de muncă", a adăugat ea.

Deşi poliţia a încercat să împiedice orice întâlnire între protestatari şi pelerini, aceştia s-au aflat faţă în faţă cel puţin o dată. Manifestanţii au scandat "Papa este un nazist", iar pelerinii le-au răspuns desenând cu mâinile în aer conturul unei inimi.

Prima manifestaţie, organizată miercuri, a avut loc la apelul a numeroase asociaţii de apărare a laicităţii. În momentul întâlnirii celor două grupuri, în piaţa Puerta del Sol, acestea s-au insultat reciproc. Între protestatari şi poliţie au avut loc o serie de confruntări, forţele de ordine recurgând la lovituri de baston pentru a-i dispersa pe manifestanţi, iar situaţia s-a repetat şi joi seară

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici