Administraţia SUA propune Israelului acorduri de planificare militară pentru contracararea Iranului

Administraţia Joseph Biden a propus recent Israelului acorduri pe planificare militară comună pentru contracararea Iranului, afirmă oficiali americani şi israelieni citaţi de site-ul Axios.com.

400 afișări
Imaginea articolului Administraţia SUA propune Israelului acorduri de planificare militară pentru contracararea Iranului

Administraţia SUA propune Israelului acorduri de planificare militară pentru contracararea Iranului

Propunerea Washingtonului este fără precedent şi ar putea intensifica semnificativ cooperarea militară dintre Statele Unite şi Israel. "Nu este vorba despre planificarea vreunui atac comun al Statelor Unite şi Israelului asupra programului nuclear iranian", a explicat un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Guvernul israelian a exprimat scepticism, pe fondul preocupărilor că o astfel de iniţiativă ar bloca un atac unilateral al Israelului asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Israelul nu a respins iniţiativa, dar a cerut clarificări pentru a afla ce ar presupune planificarea militară comună. Guvernul israelian este interesat dacă ar fi vorba doar despre activităţi specifice schimburilor de informaţii sau ar implica operaţiuni militare concrete, potrivit unui oficial israelian.

Propunerea a fost făcută în cursul recentelor vizite efectuate în Israel de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, de şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, şi de şeful Comandamentului Central american (CENTCOM), generalul Erik Kurilla.

Un oficial de la Washington a explicat că iniţiativa are rolul de intensificare a sprijinului SUA pentru Israel, nu de a bloca acţiuni unilaterale israeliene. Planificarea militară comună ar presupune prezentarea reacţiilor în anumite scenarii de urgenţă referitoare la activităţile Iranului în Orientul Mijlociu.

"Noi am transmis public în mod repetat interesul de a extinde cooperarea militară cu armata israeliană, pentru a include participarea la antrenamente comune în scopul îmbunătăţirii interoperabilităţii şi promovării unei percepţii unitare asupra provocărilor regionale de securitate. Relaţiile dintre armatele americană şi israeliană rămân extrem de apropiate, iar angajamentul nostru pentru securitatea Israelului se menţine ferm", a declarat Phillip Ventura, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici