AFP: Valul de schimbări din lumea arabă ar putea fi în defavoarea Statelor Unite

Valul de schimbări din lumea arabă este o reacţie la apelurile Statelor Unite în favoarea democraţiei, dar riscă să transforme situaţia din regiune într-una puţin favorabilă Washingtonului.

74 afișări
Imaginea articolului AFP: Valul de schimbări din lumea arabă ar putea fi în defavoarea Statelor Unite

AFP: Valul de schimbări din lumea arabă ar putea fi în defavoarea Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După Egipt, valul de revolte izbucnit în Tunisia ar putea să pună probleme Administraţiei Barack Obama, extinzându-se în Yemen, Algeria, Arabia Saudită şi chiar Iordania.

"Dacă nu au ştiut să anticipeze aceste mişcări, Statele Unite vor fi percepute ca fiind o putere în declin, având o influenţă redusă", apreciază analistul Danielle Pletka.

Iranul, care susţine protestatarii din Egipt, a acuzat Statele Unite că se opun revoltelor, avertizând că Washingtonul îşi va atrage "furia şi ura lumii arabe".

Temerea de Fraţii Musulmani şi de schimbarea de atitudine a Egiptului faţă de Israel este motivul reticenţei Statelor Unite, este de părere Marina Ottaway, de la Fundaţia Carnegie.

Ajungerea la putere a islamiştilor "ar fi un dezastru pentru securitatea Statelor Unite", apreciază Leslie Gelb.

"Fraţii Musulmani susţin mişcarea Hamas şi alte grupări teroriste, trimit semnale de prietenie dictatorilor şi torţionarilor iranieni, ar fi proprietarii Canalului Suez şi se opun acordului de pace israelo-egiptean din 1979", apreciază blogul Daily Beast, apropiat de Council on Foreign Relations.

"Fraţii Musulmani ar pune în pericol eforturile antiteroriste din regiune şi din întreaga lume", subliniază blogul citat.

Fosta administraţie George W. Bush proclamase "programul pentru libertate" în anii 2000, argumentând că prin sacrificarea libertăţii în numele stabilităţii nu se va obţine nici una, nici cealaltă. Drept consecinţă, Barack Obama insistase mai puţin pe drepturile omului decât pe buna înţelegere între Islam şi Occident în discursul adresat lumii musulmane, rostit la Cairo în 2009. Tema democraţiei a revenit în ianuarie, după fuga preşedintelui tunisian Ben Ali.

Statele Unite reacţionaseră cu prudenţă înaintea crizei din Tunisia, iar scenariul s-a repetat zilele trecute cu Egiptul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici