Al-Qaida a desemnat un înlocuitor al unui lider AQMI ucis în Mali

Algerianul Djamel Okacha a fost desemnat în locul lui Abdelhamid Abu Zeid, unul dintre principalii lideri Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), a cărui moarte în Mali a fost confirmată de către Paris vineri, a anunţat duminică postul de televiziune algerian Ennahar TV.

154 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida a desemnat un înlocuitor al unui lider AQMI ucis în Mali

Abdelhamid Abu Zeid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Okacha, în vârstă de 34 de ani, cunoscut şi ca Yahia Abul Hammam, este un apropiat al liderului AQMI Abdelmalek Droukdel. El a fost desemnat "de câteva zile", dar urmează să fie confirmat în funcţie într-o reuniune a conducerii AQMI, a declarat pentru AFP directorul postului Ennahar TV, Mohamed Mokeddem.

Noul lider AQMI pentru regiunea cuprinsă între Ghardaia (centru-sudul Algeriei) şi Azawad (nordul Mali) este considerat "omul de încredere al lui Droukdel", potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele francez François Hollande a confirmat sâmbătă, "în mod sigur", moartea algerianului Abdelhamid Abu Zeid, ucis în februarie de armata franceză în masivul Ifoghas, situat în nordul Mali.

Moartea sa a fost anunţată la 1 martie de către preşedintele ciaidian Idriss Deby ale cărui forţe luptă alături de militari francezi în extremul nord al Mali împotriva combatanţilor AQMI.

Liderul desemnat a avansat rapid, fără să treacă prin Afganistan, ca Mokhtar Belmokhtar, unul dintre cei mai puternici oameni din AQMI, responsabil, în ianuarie, de luarea sângeroasă de ostatici de la In Amenas, în sudul Algeriei, care a părăsit în octombrie 2012 această grupare pentru a-şi crea propria unitate combatantă.

Unul dintre motivele plecării din AQMI a lui Belmokhtar, care, de asemenea, ar putea fi ucis în Mali, ar fi, potrivit unei surse diplomatice, faptul că Okacha nu a condus jihadul în această ţară din Asia Centrală.

Un alt motiv este că "el l-a eclipsat pe Belmokhtar în misiunea de unificare a katibas (unităţilor combatante) sahariene", a adăugat această sursă.

În plus, Okacha a "petrecut 18 luni la închisoare în 1995, în Algeria", în plin deceniu negru. Trecut de la Grupul Islamic Armat (GIA) la Grupul Salafist pentru Predică şi Luptă (GSPC, devenit AQMI), el a fost activ în nordul Algeriei, în regiunea Tizi Ouzou, potrivit lui Mohamed Mokeddem.

Născut în Reghaia, comună din prefectura Algerului, el a fost condamnat ulterior la moarte, în lipsă, de Tribunalul Penal din Biskra (sudul Algeriei) pentru "acte teroriste".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici