ALEGERI SUA. Cele 13 state de care depinde rezultatul alegerilor

Există câteva state-cheie (battleground states), unde evoluţia lui Clinton şi Trump poate determina rezultatul final şi de aceea rezultatele de aici sunt cele mai importante în alegerile din SUA. National Public Radio (NPR) enumeră 15 state în care rezultatele trebuie urmărite cu atenţie.

5060 afișări
Imaginea articolului ALEGERI SUA. Cele 13 state de care depinde rezultatul alegerilor

Ora închiderii urnelor 19.00 (2.00 ora României):

1. Georgia: fief al republicanilor, este de urmărit cum evoluează Hillary Clinton aici, ea sperând să câştige statul. Dacă rezultatul este strâns, statul este în joc şi reprezintă un avantaj pentru democraţi.

2. Virginia: stat care înclină către Hillary Clinton. Cu un electorat divers (asiaticii şi hispanicii constituie în jur de două treimi din populaţie), bine educat şi cu venituri mari, este un fief al democraţilor, iar Donald Trump este nevoit să scoată aici un scor bun, dacă vrea să aibă speranţe. Pe de altă parte, sciziunea urban-rural în acest stat este foarte mare, iar ruralul merge cu Trump, conform analizei NPR.

Ora închiderii urnelor 19.30 (2.30 ora României):

3. North Carolina: este un stat cheie (battleground state), unde rezultatul luptei este deschis. NPR consideră că trendul va fi stabilit de orăşelul Watauga, care a ales mereu câştigătorul la nivel de stat, în ultimele 3 runde prezidenţiale. Dacă Hillary Clinton câştigă aici, înseamnă că a mobilizat tinerii la vot. În 2008, statul a fost câştigat de Obama, însă în 2012 a fost câştigat de republicani, cu Mitt Romney. La votul anticipat, democraţii conduc cu aproape 10%.

4. Ohio: statul înclină către Donald Trump şi republicani, însă a fost câştigat de Obama şi democraţi la ultimele două runde prezindenţiale.

Ora închiderii urnelor 20.00 (3.00 ora României):

5. Florida: este un stat-cheie (battleground state), unde rezultatul este deschis. A fost câştigat de democraţi, cu Obama, la ultimele două runde de alegeri. NPR notează că oraşul Hillsborough a dat câştigătorul corect la nivel de stat încă din 1960 şi că a fost singurul care votat de două ori cu Bush şi de două ori cu Obama. În ultima perioadă, democraţii par să aibă câştig de cauză aici, însă este de văzut cu ce diferenţă va câştiga în acest oraş Hillary Clinton, pentru a putea prognoza cui se va preda statul.

În 2012, Obama a câştigat cu 53% Florida, adică cu o diferenţă în jur de 75.000 de voturi. Aproape jumătate din această diferenţă i-a venit din Hillsborough, unde a avut un avans de 36.000 de voturi faţă de Romney.

6. New Hampshire: înclină către Hillary Clinton. Statul a fost câştigat de democraţi la ultimele două runde, însă diferenţa o poate face tot un oraş pe nume Hillsborough, unde contează diferenţa – Obama l-a câştigat la limită în 2012, cu vreo 3.000 de voturi.

7. Pennsylvania: înclină către Hillary Clinton. Aici contează votul femeilor albe din suburbiile Philadelphiei. Statul a fost câştigat de Obama în 2008 şi 2012. Lupta se dă în Philadelphia, Bucks şi Northampton, unde Hillary Clinton trebuie să scoată un scor bun dacă vrea să nu fie prinsă din urmă de Trump, care este susţinut de zona rurală a statului, care domină urbanul.

Ora închiderii urnelor 21.00 (4.00 ora României):

8. Arizona: înclină către Donald Trump. Statul a fost câştigat de republicani la ultimele două runde, iar cheia este districtul Maricopa, unde este situat Phoenix, care conţine în jur de 60% din votanţii statului. În ultimele trei runde de alegeri, Arizona a avut 4 districte care au mers cu democraţii şi 11 care au mers cu republicanii.

9. Colorado: înclină către Hillary Clinton. Stat câştigat de Obama la ultimele două runde de alegeri. Analiza NPR arată că votul albilor educaţi din suburbii va da trendul pentru câştigătorul la nivel de stat, posibil chiar la nivel naţional. La votul anticipat, republicanii au un avans de 0,6%.

10. Michigan: înclină către Hillary Clinton. Stat câştigat de democraţi în ultimele două runde prezidenţiale. Analiza NPR arată că rezultatul din Oakland este vital pentru Donald Trump, care poate să câştige statul dacă iese învingător aici. De obicei, la nivel de stat republicanii au un mic avans, până când vin rezultatele din suburbiile Detroitului, unde locuiesc mulţi afro-americani.

11. Wisconsin: înclină către Hillary Clinton. Statul a fost câştigat de democraţi la ultimele două tururi, dar diferenţa este mică. Clinton trebuie să îşi mărească avantajul dacă vrea să fie sigură de câştig.

Ora închiderii urnelor 22.00 (5.00 ora României):

12. Iowa: înclină către Donald Trump. Statul a fost câştigat la ultimele două runde de Obama şi democraţi. Analiza NPR arată că un mic district, Cedar, a dat câştigătorul la nivel de stat încă din 1992. Dacă democraţii nu îşi conservă avantajul din câteva districte cheie din Iowa, pe care Obama le-a câştigat cu 56%, Trump poate să le sufle victoria.

13. Nevada: stat-cheie, lupta este deschisă. A fost câştigat de democraţi la ultimele două tururi. Democraţii trebuie să scoată scoruri foarte bune în Las Vegas pentru a-şi conserva avantajul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici