Alerta nucleară continuă în Japonia: Fum la reactoarele 2 şi 3. O parte din personalul prezent la Fukushima a fost evacuat

O parte din personalul prezent la centrala nucleară Fukushima, în nord-estul Japoniei, a fost evacuat luni-după amiază după ce de la reactoarele 2 şi 3 a început să iasă fum, a anunţat operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO).

54 afișări
Imaginea articolului Alerta nucleară continuă în Japonia: Fum la reactoarele 2 şi 3. O parte din personalul prezent la Fukushima a fost evacuat

Alerta nucleară continuă în Japonia: Fum la reactoarele 2 şi 3. O parte din personalul prezent la Fukushima a fost evacuat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un fum alb a început să se ridice luni după-amiază de la reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima, din nord-estul Japoniei), în timp ce la reactorul 3 nu se mai vede fum, au anunţat presa şi Agenţia pentru siguranţă nucleară.

"În jurul orei 18.20 (11.20 ora României), un fum alb a început să iasă dintr-o fisură în acoperişul reactorului 2", a precizat un purtător de cuvânt.

La nivelul reactorului se desfăşurau lucrări de reparare pentru repunerea în serviciu a unei părţi a echipamentelor, în special sala de control.

Cu două ore înainte, un alt fum, care a trecut de la culoarea gri la negru, a început să iasă de la reactorul 3, dar situaţia nu a durat.

"TEPCO ne-a informat că fumul negru provenea de la reactorul 3, dar acesta a încetat la ora 18.02 şi nivelul radiaţiilor este stabil", a afirmat un purtător de cuvânt al agenţiei.

Agenţia nu a oferit nicio explicaţie în legătură cu originea acestui incident, dar potrivit specialiştilor, nu ar fi vorba despre vapori, ci de fum provenind de la ceva care a ars.

Reactorul 3 a suferit avarii grave după cutremurul şi tsunami din 11 martie: acoperişul clădirii superioare a fost distrus în întregime de o explozie puternică produsă săptămâna trecută din cauza acumulării de hidrogen, în urma operaţiunilor de depresurizare.

Reactorul 3 ridică cele mai multe probleme deoarece este încărcat cu combustibil MOX, un amestec de oxid de uraniu şi plutoniu, ale cărui emisii sunt foarte nocive.

  • Autorităţile nipone vor măsura nivelul radioactivităţii în mare, în apropiere de Fukushima

"Este posibil ca o cantitate mică de substanţe radioactive să se fi scurs în mare", a recunoscut un oficial din cadrul Agenţiei japoneze pentru Siguranţa Nucleară.

"Chiar şi în acest caz, ţinând cont de nivelul de radioactivitate din aer, nu pot exista efecte nocive asupra sănătăţii", dă asigurări oficialul citat.

Niveluri anormale de radioactivitate, cauzate de prezenţa unor substanţe precum iod 131 şi cesiu 137, deja au fost depistate în alimente şi în apa de la robinet în unele locuri din Japonia, inclusiv la Tokyo, oraş situat la 250 de kilometri de centrală.

Autorităţile locale japoneze au multiplicat testele asupra produselor vegetale, dar peştele, fructele de mare şi algele încă nu au fost controlate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici