Ambasadorul rus, convocat la Tokyo, din cauza vizitei lui Medvedev în insulele Kurile

Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Seiji Maehara, l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Tokyo, pentru a protesta faţă de vizita preşedintelui rus Dmitri Medvedev într-una din insulele Kurile, administrate de Moscova, dar revendicate de Japonia, a anunţat presa japoneză.

154 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul rus, convocat la Tokyo, din cauza vizitei lui Medvedev în insulele Kurile

Ambasadorul rus, convocat la Tokyo, din cauza vizitei lui Medvedev în insulele Kurile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"I-am spus că este vorba despre o problemă internă rusă. Am cerut Japoniei să trateze acest caz în mod calm şi echitabil", a declarat ambasadorul Mihail Beli, la ieşirea din minister.

Vizita lui Medvedev este prima a unui şef de stat rus după 1945 în acest arhipelag, situat între peninsula rusă Kamceatka, în nord, şi marea insulă japoneză Hokkaido, în sud.

Premierul japonez Naoto Kan a considerat că vizita este "foarte regretabilă". "În condiţiile în care poziţia Japoniei este aceea că cele patru insule ale Teritoriilor din Nord fac parte din teritoriul japonez, vizita preşedintelui este foarte regretabilă", a spus el, în Parlament.

Maehara a subliniat, la rândul său, că vizita "răneşte sentimentele populaţiei japoneze".

Medvedev a ajuns luni pe insula Kunashiri (Kunaşir în rusă), una dintre cele patru insule numite Kurilele de Sud în Rusia şi Teritoriile de Nord în Japonia.

Liderul de la Kremlin urmează să viziteze o staţie geotermică, să aibă întâlniri cu locuitori ai insulei şi să inspecteze mai multe şantiere de construcţii, a declarat un oficial.

El se angajase la sfârşitul lunii septembrie să meargă, "într-un viitor apropiat", în Insulele Kurile, "o regiune foarte importantă" a Rusiei, potrivit acestuia, provocând protestele vehemente al autorităţilor de la Tokyo.

Moscova şi Tokyo îşi dispută patru insule din arhipelagul Kurile: Habomai, Shikotan, Etorofu şi Kunashiri, anexate de sovietici la 18 august 1945, la trei zile după capitularea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Etorofu este denumită Iturup de către Rusia, iar Kunashiri, Kunaşir.

Acest diferend împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace de către cele două ţări.

În 2005, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care solicită Rusiei să restituie Japoniei "Teritoriile de Nord".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici