Ambasadorul SUA, convocat de Berlin cu privire la cazul agentului dublu

Ministerul german de Externe a anunţat că l-a "invitat" pe ambasadorul Statelor Unite John B. Emerson la o "discuţie", după arestarea unui agent german suspectat că i-a spionat pe parlamentarii din ţara sa în contul americanilor, potrivit unui comunicat.

252 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA, convocat de Berlin cu privire la cazul agentului dublu

Ambasadorul SUA, convocat de Berlin cu privire la cazul agentului dublu (Imagine: Shutterstock)

"Ambasadorul Statelor Unite John B. Emerson a fost invitat de către secretarul de stat Stephan Steinlein la o discuţie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în legătură cu procedura anchetei Parchetului Federal", se arată în comunicatul emis vineri seara.

Un colaborator al serviciilor germane de informaţii BND, arestat miercuri, este vizat de o anchetă a parchetului federal german din cauza suspiciunilor că a spionat, în contul Statelor Unite, o comisie din cadrul Bundestagului însărcinată cu o anchetă asupra acţiunilor de spionaj întreprinse de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) în Germania.

"Secretarul de stat Steinlein l-a rugat pe ambasadorul Statelor Unite să contribuie la clarificarea rapidă", a acestui caz, potrivit ministerului.

Întrebat despre caz într-o conferinţă de presă obişnuită, vineri, Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Guvernului german, a declarat că Angela Merkel a fost informată joi. "Guvernul german va aştepta rezultatele anchetei. Dacă este necesar să tragem concluzii, le vom trage, dar nu am ajuns încă acolo (...). Cazul este grav, acest lucru este clar", a spus el.

Şocaţi deja de interceptarea telefonului cancelarului Angela Merkel, germanii sunt tulburaţi de acest nou caz de spionaj.

Colaboratorul BND, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat miercuri, el fiind suspectat că a încercat să contacteze serviciile secrete ruse. Însă, potrivit mai multor publicaţii, tânărul a mărturisit în cursul interogatoriilor la care a fost supus că a frunizat informaţii unui serviciu secret american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici