Angela Merkel: Marea Britanie riscă să piardă accesul la piaţa UE după Brexit

Marea Britanie nu va putea opta în mod selectiv pentru aplicarea unor drepturi după ieşirea din Uniunea Europeană, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizând că Londra riscă să piardă accesul la piaţa comunitară.

3047 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel: Marea Britanie riscă să piardă accesul la piaţa UE după Brexit

Angela Merkel: Marea Britanie riscă să piardă accesul la piaţa UE după Brexit

”Negocierile Marii Britanii cu UE pe tema Brexit nu se pot baza pe o abordare selectivă", a atras atenţia Angela Merkel, citată de site-ul agenţiei Reuters.

"Pe de altă parte, trebuie să transmitem clar că accesul la piaţa unică poate fi posibil doar prin respectarea celor patru libertăţi fundamentale. Altfel, va trebui să impunem limite privind accesul", a atras atenţia Angela Merkel.

Uniunea Europeană funcţionează prin respectarea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor, capitalului şi serviciilor.

Premierul britanic, Theresa May, a dat asigurări luni că un aşa-numit "Brexit dur" nu este inevitabil, în încercarea de a clarifica afirmaţii făcute duminică, ce au atras critici dure şi au condus la scăderea valorii lirei sterline. Duminică, Theresa May sugerase că Marea Britanie nu va putea păstra "părţi" ale relaţiei cu Uniunea Europeană.

"Sunt tentată să spun că oamenii înţeleg greşit lucrurile când spun că eu vorbesc despre un Brexit dur, că ar fi inevitabil un Brexit dur", a afirmat luni Theresa May. "Eu nu accept termenii de Brexit dur sau flexibil. Noi vom încerca să obţinem un acord ambiţios, bun, cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie în sensul activării pe piaţa unică europeană", a subliniat Theresa May.

Premierul Marii Britanii speră să obţină un acord prin care să menţină accesul ţării la piaţa comunitară după Brexit, reducând însă contribuţiile bugetare şi alte obligaţii, inclusiv în materie de circulaţie liberă a cetăţenilor UE. Liderii europeni au atras atenţia că, în aceste condiţii, Marea Britanie nu va putea menţine accesul la piaţa comunitară.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici