Aplicaţia electorală a lui Navalny, eliminată de Apple şi de Google înaintea alegerilor din Rusia

  • Mâna dreaptă a opozantului rus a reacţionat: „Este cenzură”.
  • Ivan Jdanov publică e-mailul primit de echipa Navalny: „Procurorul rus a decis că aplicaţia încalcă legislaţia rusă şi trebuie să respectăm legile locale”.
  • Apple se apără susţinând că trebuie să respecte legile Rusiei.
542 afișări
Imaginea articolului Aplicaţia electorală a lui Navalny, eliminată de Apple şi de Google înaintea alegerilor din Rusia

Navalny, aflat după gratii

La începutul lunii septembrie, Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere al Rusiei în Sfera Conexiunii şi Comunicaţiilor - un fel de mega-cenzor pe internet - a ordonat Apple şi Google să scoată aplicaţie de votare inteligentă, „votează inteligent”, folosită de urmăritori al liderului opoziţiei Alexei Navalny, pentru a face campanie înainte de alegerile parlamentare din acest weekend.

Ştirile care vin dinspre liderii Fundaţiei Navalny sunt de revoltă, iar Ivan Jdanov - unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai Navalny, director al Fundaţiei Anticorupţie (FBK) - a scris: „Motivele formale pentru eliminarea aplicaţiei noastre sunt faptul că FBK a fost recunoscută ca o organizaţie extremistă. Dar modul în care FBK a fost recunoscută ca o organizaţie extremistă nu a fost un proces, a fost o batjocură a bunului-simţ. Apple şi Google fac o mare greşeală!”.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova salută decizia Google şi Apple de a elimina aplicaţia Navalny, definită ca „o încercare de a provoca dăunător alegătorilor”.

În ultimele luni, guvernul lui Vladimir Putin a închis pentru prima dată Fundaţia Anticorupţie Navalny şi alte organizaţii, etichetându-le oficial drept „organizaţii extremiste”.

Apoi, în iulie, Roskomnadzor a blocat site-ul web Navalny şi toate celelalte site-uri care, în opinia autorităţii ruse, erau conectate la fundaţie. Colaboratorii şi activiştii-cheie ai lui Navalny au fost nevoiţi să fugă peste hotare, de multe ori chiar după ameninţări serioase pentru ei şi familiile lor.

Navalny - din închisoarea în care este închis - lansase un fel de sistem de „vot inteligent” (unicat în Rusia), în esenţă o aplicaţie care îi ajuta pe alegători să găsească, colegiu cu colegiu, candidaţi locali opuşi partidului lui Putin.

Applea răspuns la protestele colaboratorilor Navalny, a scris într-un e-mail, făcut imediat public de oamenii lui Navalny. Apple s-a apărat motivând că trebuie să respecte legea din Rusia.

„Companiile au cedat şantajului Kremlinului”, comentează un alt om de încredere al lui Navalny, Leonid Volkov, aflat în exil la Vilnius (Lituania). „Avem întreg statul rus împotriva noastră şi chiar marile companii de tehnologie”, denunţă echipa Navalny, pe Telegram. Iar Telegram încearcă să reziste.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici