Aproximativ 600 de interpreţi afgani vor primi dreptul de a se instala în Marea Britanie

Aproximativ 600 de interpreţi afgani care au lucrat pentru trupele britanice ce luptă împotriva talibanilor în sudul Afganistanului vor primi în curând autorizaţia de a se instala în Marea Britanie, a afirmat marţi o sursă apropiată cabinetului premierului David Cameron.

197 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 600 de interpreţi afgani vor primi dreptul de a se instala în Marea Britanie

Aproximativ 600 de interpreţi afgani vor primi dreptul de a se instala în Marea Britanie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Premierul brianic le-a refuzat până în prezent acest drept foştilor interpreţi afgani şi familiilor lor dar până la urmă a făcut un pas înapoi în urma unei campanii în favoarea acestei decizii.

Trei afgani care au lucrat ca interpreţi pentru armata britanică în ţara lor şi care se tem că vor deveni ţinta talibanilor după retragerea din Afganistan, au iniţiat un recurs judiciar în acest sens la începutul lui mai, la Londra.

O petiţie, semnată de 78.000 de persoane, care cere acordarea de azil politic interpreţilor afgani, a fost predată Foreign Office.

David Cameron se pregăteşte de acum să ofere vize de cinci ani unor interpreţi care au servit pe front timp de cel puţin un an.

"Pentru premier este clar că nu trebuie să întoarcem spatele celor care au împrumutat acelaşi drum ca soldaţii noştri punându-şi constant vieţile în pericol pentru a-i ajuta să îşi îndeplinească misiunea", a afirmat sursa guvernamentală citată.

Foştii interpreţi vor putea de acum să "aleagă să rămână în ţara lor pentru a învăţa o nouă meserie şi să participe la reconstrucţie sau să o ia de la capăt în Marea Britanie".

Cei care vor să rămână în Afganistan vor primi o ofertă financiară mai importantă, potrivit noilor dispoziţii, a afirmat sursa.

Premierul britanic David Cameron a apreciat iniţial că interpreţii ar trebui, în măsura în care este posibil, să rămână în ţara lor pentru a participa la reconstrucţie.

El a considerat că în cazuri "extreme", când sunt ameninţaţi direct cu represalii, aceştia vor putea veni în Marea Britanie. Dar el a cerut să fie alocat un ajutor financiar "cu adevărat generos" celor care aleg să rămână în ţară.

Aproximativ 9.000 de militari britanici sunt mobilizaţi în Afganistan, unde formează al doilea contingent ca mărime al coaliţiei NATO (ISAF), după Statele Unite.

Aproximativ 4.000 dintre ei urmează să părăsească ţara înainte de sfârşitul lui 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici