ATENTATELE DIN BOSTON: Sănătatea lui Djohar Ţarnaev se ameliorează. Anchetatorii înregistrează progrese

Sănătatea suspectului în dublul atentat cu bombă de la Boston continua să se amelioreze marţi, în timp ce ancheta progresează şi se concentrează de-acum asupra motivului atacului comis de cei doi fraţi Ţarnaev.

336 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE DIN BOSTON: Sănătatea lui Djohar Ţarnaev se ameliorează. Anchetatorii înregistrează progrese

Sănătatea lui Djohar Ţarnaev se ameliorează. Anchetatorii înregistrează progrese

Anchetatorii au obţinut marţi cooperarea soţiei lui Tamerlan Ţarnaev, cel mai mare dintre fraţi, în vârstă de 26 de ani, ucis în noaptea de joi spre vineri într-un schimb de focuri cu poliţia. Katherine Russell, în vârstă de 24 de ani, care s-a căsătorit cu Tamerlan în 2010 şi s-a convertit la islam, a rupt tăcerea, declarând prin intermediul avocaţilor săi că "face tot ceea ce poate pentru a ajuta" anchetatorii.

Ea a declarat că a fost "complet şocată" la aflarea veştii că soţul şi cumnatul ei erau implicaţi în atentatul care s-a soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi, pe 15 aprilie, porivit unui nou bilanţ revizuit în creştere. Cuplul avea o fiică în vârstă de trei ani.

Sănătatea lui Djohar Ţarnaev, arestat în stare gravă vineri, a continuat să se amelioreze, iar situaţia sa era considerată marţi "satisfăcătoare", potrivit spitalului în care primeşte îngrijiri.

Djohar, în vârstă de 19 ani, prezintă răni "prin împuşcare la nivelul capului, gâtului, picioarelor şi unei mâini", potrivit unor documente date publicităţii luni, cu ocazia punerii sub acuzare pentru "utilizarea unei arme de distrugere în masă", acuzaţie ce i-a fost adusă la cunoştinţă pe patul de spital. Tânărul riscă pedeapsa cu moartea.

El a recunoscut încă de duminică implicarea sa în atentat, al cărui planificator a fost, potrivit spuselor sale, fratele său şi care a fost motivat de o viziune radicală asupra islamului, potrivit New York Times. Adolescentul musulman de origine cecenă, cetăţean american începând de anul trecut, a adăugat că ei nu au avut vreo legătură cu grupări teroriste străine şi că nu au beneficiat de vreo finanţare, porivit ABC.

Tamerlan "vrea să impiedica ca islamul să fie atacat", le-a spus el anchetatorilor. Războaiele americane în Irak şi Afganistan au contribuit la radicalizarea sa, a mai spus tânărul, potrivit The Boston Globe.

- Djohar mergea "rar" la moschee

Nişte "lupi singuratici" ale căror probleme de identitate au găsit un teren propice în islamul radical, cei doi fraţi au învăţat pe Internet cum să îşi fabrice bombele.

Nişte musulmani care trăiau de aproximativ zece ani în Statele Unite, ei nu erau extrem de practicanţi. Tamerlan a "început să participe în mod neregulat la rugăciunea de vineri de peste un an şi asista din când în când la rugăciunea de dimineaţă", potrivit unei moschei din oraşul Cambridge, lângă Boston, unde locuiau cei doi fraţi.

Djohar venea doar "rar" la slujbă, potrivit The Islamic Society of Boston, întotdeauna împreună cu fratele său. Acesta a fost remarcat în ultimele luni, după ce a întrerupt predici ce nu îi conveneau.

Faptul că vizita lui Tamerlan în Rusia, în 2012, nu a provocat suspiciuni, continua marţi să alimenteze critici.

Autorităţile l-au "reperat" pe Tamerlan Ţarnaev la plecare în Rusia, în ianuarie 2012, în schimb, la întoarcere, în iulie, după vizite în Daghestan şi Cecenia, el a trecut neobservat, a recunoscut marţi secretarul american pentru Securitate Internă Janet Napolitano.

Ea a evocat o eroare de ortografiere a numelui acestuia, fără să precizeze cauzele sau consecinţele.

Cu un an înainte de vizita în Rusia, Tamerlan Ţarnaev a fost, totuşi, interogat de către poliţia federală americană (FBI), la solictarea Moscovei, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de radicalizarea sa, dar a conchis că acesta nu reprezenta o ameninţare.

Marţi, familia l-a înhumat, în privat, pe Martin Richard, în vârstă de opt ani, cea mai tânără dintre victimele atentatului.

Părinţii fraţilor Ţarnaev, care locuiesc în Daghestan, au declarat că intenţionează să vină în Statele Unite pentru a îl înhuma pe fiul lor mai mare potrivit ritului musulman. Nimeni nu a cerut corpul, până în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici