OPERAŢIUNE FĂRĂ PRECEDENT la Boston. Toate trenurile şi autobuzele au fost oprite. Mii de poliţişti îl caută pe al doilea suspect din atentat - FOTO

FBI a difuzat vineri fotografii şi imagini video cu doi bărbaţi care sunt suspecţi în dublul atentat cu bombă de la maratonul din Boston şi a cerut ajutorul populaţiei pentru identificarea acestora. Cele două persoane suspectate de comiterea atentatului sunt doi fraţi de origine cecenă, afirmă vineri postul american NBC News, în timp ce poliţia era angajată în continuare într-o vastă cursă de urmărire a unuia dintre aceştia.

8230 afișări
Imaginea articolului OPERAŢIUNE FĂRĂ PRECEDENT la Boston. Toate trenurile şi autobuzele au fost oprite. Mii de poliţişti îl caută pe al doilea suspect din atentat - FOTO

Imagini cu doi suspecţi în atentatul de la maratonul din Boston - VIDEO

UPDATE: Suspectul ucis la Boston se numea Tamerlan Ţarnaev

Suspectul "numărul 1" în dublul atentat cu bombă comis luni la Boston, ucis vineri dimineaţa, se numea Tamerlan Ţarnaev şi avea vârsta de 26 de ani, afirmă postuil american NBC News.

UPDATE: Poliţiştii caută din casă în casă "suspectul numărul 2"

TRANSMISIUNEA LIVE A URMĂRIRII "SUSPECTULUI NUMĂRUL 2"

Mii de poliţişti puternic înarmaţi au mers din casă în casă vineri dimineaţa, în Watertown, o localitate din apropiere de Boston, în nord-estul Statelor Unite, în cadrul unei vaste operaţiuni de căutare a celui de al doilea suspect în atentatul care a îndoliat luni maratonul din oraş.

Toate trenurile şi autobuzele au fost oprite în regiunea Boston, cu scopul de a împiedica suspectul să fugă, iar autorităţile au cerut câtorva sute de mii de locuitori ai mai multor localităţi din jurul Watertown să rămână în case.

Locuitorii acestei suburbii a Bostonului au fost evacuaţi, iar cei care au decis să rămână au fost îndemnaţi să deschidă uşa doar poliţiei.

Peste 9.000 de poliţişti, înarmaţi cu puşti de asalt îl căutau în Watertown pe "suspectul numărul 2", unul dintre cei doi tineri suspectaţi că au comis luni dublul atentat cu bombă soldat cu trei morţi şi aproape 180 de răniţi.

Căutarea se concentra într-un perimetru de 3,8 kilometri pătraţi, în Watertown, în care locuiesc aproximativ 35.000 de persoane.

Suspectul urmărit se numeşte Dzhokhar Tsarnaev şi este în vârstă de 19 ani, potrivit presei americane, care adaugă că cei doi sunt rezidenţi americani.

UPDATE: Autorităţile au ordonat vineri oprirea tuturor mijloacelor publice de transport în regiunea Boston, în nord-estul Statelor Unite, şi au cerut locuitorilor să rămână în case, în timp ce poliţia continua urmărirea celui de al doilea suspect de comiterea luni a dublului atentat cu bombă.

Locuitorii din vestul Bostonului şi din şase localităţi vecine au fost îndemnaţi să stea acasă, iar toate autobuzele şi trenurile din oraş au fost oprite din ordinul guvernatorului Deval Patrick, în timp ce poliţia urmărea al doilea suspect, după ce l-a ucis prin împuşcare pe primul.

Cei doi bărbaţi au fost surprinşi în imagini mergând unul alături de celălalt în apropierea liniei de sosire la maraton, înaintea exploziilor care au ucis 3 oameni şi au rănit aproape 180.

Un suspect în atentatul de la maratonul din Boston a murit

Poliţia americană a confirmat vineri moartea unui suspect în ancheta privind dublul atentat din Boston, arestat în cursul nopţii, şi a anunţat că urmăreşte un al doilea bărbat.

"Un altul a fugit (...), înarmat şi periculos", a precizat şeful poliţiei din Boston Ed Davis pe contul său de Twitter.

Forţele speciale ale poliţiei au încercuit mare parte din Watertown în urmărirea celui de-al doilea suspect şi un al doilea poliţist a fost rănit în timpul operaţiunii, a adăugat Boston Globe.

Detectivii pe Internet au dominat reţelele de socializare după atentate, partajând şi analizând numeroase fotografii şi înregistrări video realizate cu telefoane mobile, aparate de fotografiat sau de posturile de televiziune.

Urmărirea pe Internet s-a concentrat asupra unor persoane cu rucsacuri negre şi a condus la publicarea mai multor fotografii ale potenţialilor "suspecţi".

"Ne temem că acest lucru ar putea să facă rău unor persoane, dacă mulţimea desemnează din greşeală pe cineva şi acest lucru conduce la represalii", a declarat pentru AFP Cindy Cohn, de la Electronic Frontier Foundation (EFF).

Imagini cu pseudosuspecţi, denumite "tipul care pleacă fugind" sau "tipul cu un tricou maro" au fost analizate cu lupa pe site-urile de Internet Reddit şi 4chan, unde unul dintre albumele consacrate atentatelor din Boston fusese văzut joi seara de 2,9 milioane de persoane. 

Printre imaginile difuzate, figurează şi cele publicate pe prima pagină de tabloidul New York Post, care prezintă două persoane suspectate ca având legătură cu atentatele dar care erau nevinovate.

"Este cel mai rău lucru care mi s-ar fi putut întâmpla - nu am decât 17 ani", a declarat pentru postul ABC Salah Barhoun, una dintre cele două persoane ale căror fotografii au fost difuzate de New York Post.

Rick DesLauriers, oficial din cadrul FBI din Boston (Massachusetts, nord-est), şi-a exprimat clar nemulţumirea în faţa multiplicării numărului de detectivi amatori, care au profitat de absenţa informaţiilor oficiale furnizate de anchetatori până joi. 

Dezvăluind aceste fotografii ale celor două suspecţi, DesLauriers a precizat: "Aceste imagini sunt singurele la care publicul ar trebui să se uite pentru a ne ajuta. Celelalte fotografii nu trebuie considerate credibile. Ele deturnează fără justificare atenţia publicului într-o direcţie proastă şi creează o muncă inutilă pentru forţele de ordine".

Printre numeroasele forumuri de detectivi de duminică, figurează Reddit, unde un subiect denumit "findbostonbombers" a servit toată săptămâna drept loc de schimb de comentarii şi imagini. 

La câteva minute după solicitările FBI, a fost publicat un anunţ pe pagina forumului, explicând: "De acum, singurele fotografii autorizate sunt cele în care ar putea să apară cei doi suspecţi ai FBI. Toate celelalte vor fi suprimate".

Aceasta nu răspunde în totalitate cererii FBI, deoarece le lasă detectivilor amatori plăcerea de a publica fotografii în care "ar putea" să figureze cei doi suspecţi - cu toate erorile presupuse de acest demers. Dar este un prim pas.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici