Atmosfera de haos electoral din 2000 planează din nou asupra statului american Florida

Rezultatele din Florida erau încă necunoscute, joi, la două zile după realegerea lui Barack Obama la Casa Albă, din cauza diferenţei reduse dintre cei doi candidaţi şi a multiplelor probleme de funcţionare în organizarea scrutinului, orchestrate, potrivit experţilor, de republicani.

184 afișări
Imaginea articolului Atmosfera de haos electoral din 2000 planează din nou asupra statului american Florida

Atmosfera de haos electoral din 2000 planează din nou asupra statului american Florida (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

Dar contrar alegerilor prezidenţiale din 2000 în care adversari au fost Al Gore şi George W. Bush, rezultatele din Florida contează prea puţin, deoarece preşedintele în exerciţiu a câştigat clar alegerile, marţi, în faţa rivalului său republican Mitt Romney.

În rest, un consilier al acestuia din urmă a recunoscut, "cu jumătate de gură", joi, înfrângerea sa în Florida, înainte de încheierea numărătorii voturilor. "Credem (...) că am făcut ce trebuia pentru a câştiga. Clar, nu a fost cazul", a declarat Brett Doster, consilier pentru campania lui Romney în Florida, într-un comunicat citat de Miami Herald.

Potrivit rezultatelor provizorii de joi, Barack Obama avea mai puţin de 56.000 de voturi avans faţă de Mitt Romney. Creditat cu 49,9 la sută din voturi, el este secundat îndeaproape de rivalul său (49,24 la sută).

Site-ul de Internet al comisiei electorale nu a făcut nicio precizare cu privire la numărul buletinelor vot ce au rămas de numărat. Ultimele trei comitate din cele 67 ale acestui stat, care reprezintă în total 11,9 milioane de alegători, ar trebui să comunice rezultatele sâmbătă la prânz, cel mai târziu, au precizat autorităţile locale pentru AFP.

În 2000, a fost nevoie de o lună în Florida şi o decizie a justiţiei pentru a afla cine, dintre George W. Bush şi Al Gore, a câştigat alegerile. Statul, foarte curtat din cauza celor 29 de mari electori, a decis atunci soarta alegerilor prezidenţiale câştigate de republican.

"Dacă am înregistrat o întârziere, aceasta nu este din cauza neregulilor din proces, ci din cauza unei participări masive", care se ridică la 70 la sută în acest an, potrivit responsabilei cu organizarea alegerilor în Florida, Christine White.

Potrivit experţilor consultaţi de AFP, motivul haosului este în altă parte: dezordinea ar fi fost orchestrată de oficialii republicani locali.

"Este uşor să prevezi câţi alegători au votat deoarece în Florida participarea la prezidenţiale se situează întotdeauna între 70 şi 75 la sută", explică Lance deHaven-Smith, profesor la universitatea din Florida: "Adevărul este că oficialii republicani sunt implicaţi într-un demers de sabotare a organizării alegerilor, încercând în special să diminueze participarea".

În urmă cu un an, guvernatorul republican al statului, Rick Scott, a obţinut adoptarea unei legi care reduce numărul de zile deschise votului anticipat de la 14 la opt. Această procedură este considerată în mod tradiţional mai degrabă favorabilă democraţilor.

Ea s-a încheiat în Florida sâmbătă.

La sfârşitul săptămânii dinaintea scrutinului din 6 noiembrie, o mulţime de alegători doritori să voteze anticipat s-au precipitat la urne şi au fost nevoiţi să aştepte uneori peste cinci ore.

Duminică, democraţii statului au depus o plângere federală împotriva organizării scrutinului.

"Funcţionarii republicani încearcă intenţionat să reducă numărul de birouri de vot şi perioada de votare anticipată pentru a creea ocluzii în zonele urbane, tradiţional democrate", explică Lance deHaven-Smith. "Astfel, ei reduc votul democrat şi manipulează rezultatele".

În opinia lui Charles Zelden, profesor de ştiinţe politice la universitatea Fort Lauderdale, "multe state se confruntă cu aceleaşi probleme ca Florida (...) dar acolo avem un stat mare care a votat la egalitate pentru ambele tabere". Legea privind scurtarea perioadei pentru votul anticipat a "complicat lucrurile", potrivit lui.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici