Autoritatea media britanică, sesizată după relatările despre imigraţie, considerate discriminatorii

Aproape 80 la sută dintre britanici cred că modul în care presa prezintă subiectele despre minorităţi, inclusiv despre imigranţi, încurajează discriminarea, potrivit unui sondaj realizat în contextul polemicilor despre români, Autoritatea audiovizuală (Ofcom) fiind sesizată despre această situaţie.

1044 afișări
Imaginea articolului Autoritatea media britanică, sesizată după relatările despre imigraţie, considerate discriminatorii

Autoritatea media britanică, sesizată după relatările despre imigraţie, considerate discriminatorii

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Institutul "Runnymede Trust" la comanda ziarului The Independent, 78 la sută dintre respondenţii britanici de toate etniile consideră că presa britanică încurajează discriminarea prin modul de abordare a subiectelor despre grupurile minoritare. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ pentru diversitatea etnică din Marea Britanie, dar preocupările privind impactul relatărilor de presă există şi în rândul albilor din Marea Britanie, notează The Independent.

"Concluziile sondajului coincid cu intensa acoperire mediatică a presupusei veniri în Marea Britanie a noilor imigranţi din România şi Bulgaria după eliminarea restricţiilor pe 1 ianuarie. În rândul respondenţilor est-europeni, 89 la sută dintre ei cred că abordarea mass-media contribuie la intensificarea rasismului, ei reprezentând grupul etnic cel mai îngrijorat de aceste tendinţe, după comunitatea pakistaneză" (cu 94 la sută), precizează The Independent.

În acest context, voci ale opoziţiei laburiste au cerut sesizarea Oficiului pentru Comunicaţii (Ofcom), organismul guvernamental responsabil de supravegherea audiovizualului şi telecomunicaţiilor, inclusiv a presei online.

Un caz special este cel al postului tv Channel 4, care a decis să dedice viitorul episod al serialului-documentar "Benefits Street" ("Strada beneficiilor sociale") imigranţilor est-europeni suspectaţi că abuzează de sistemul generos al indemnizaţiilor sociale. Viitorul episod al controversatului serial care a atras deja sute de sesizări la Ofcom conţine o scenă despre imigranţi români care ar invada strada James Turner din oraşul Birmingham, fiind urmaţi de nomazi în căruţe.

"Responsabilitatea Ofcom este să se asigure că organismele media prezintă materialele informative în mod echilibrat, dar, unde apar tendinţe rasiste, este clar că nu este respectat acest criteriu", a reacţionat Helen Goodman, ministru al Culturii în Cabinetul din umbră, format de opoziţia laburistă. În una dintre scenele documentarului, unul dintre personaje, Fungi, strigă spre imigranţi prezentaţi drept români: "Nici măcar nu vorbiţi engleză!", după care se adresează ţiganilor din căruţe: "O să vă dau foc, idioţilor nenorociţi!"

În controversatul serial, imigranţi prezentaţi ca fiind români care încearcă să înfiinţeze o firmă pentru colectarea de fier vechi sunt descrişi ca fiind mai muncitori decât mulţi dintre britanici. Însă sunt acuzaţi de principalul personaj al serialului, Black Dee, că fură bicicletele copiilor şi scutere. Un alt personaj, Becky, afirmă: "Românii cred că au devenit stăpânii străzilor noastre".

"Sunt foarte îngrijorată în legătură cu emisiunea postului Channel 4 «Benefits Street»", insistă Helen Goodman.

După primul episod al serialului-documentar "Benefits Street", la Autoritatea de reglementare Ofcom au fost depuse peste 300 de sesizări referitoare la presupusa prezentare într-un context negativ a beneficiarilor de indemnizaţii sociale.

Postul tv Channel 4 a comunicat că serialul "îndeplineşte pur şi simplu funcţia de observare a realităţilor sociale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici