Autorităţile turce au trimis SUA cererea de extrădare a clericului musulman Fethullah Gulen

Premierul Turciei a anunţat, marţi, că Guvernul său a trimis Statelor Unite solicitarea de extrădare a clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul preşedintelui Erdogan, acuzat că ar avea legătură cu tentativa de lovitură de stat, potrivit Le Figaro online.

2822 afișări
Imaginea articolului Autorităţile turce au trimis SUA cererea de extrădare a clericului musulman Fethullah Gulen

Autorităţile turce au trimis SUA cererea de extrădare a clericului musulman Fethullah Gulen (Imagine AFP / Mediafax Foto)

"Am trimis către Statele Unite patru dosare pentru a solicita extrădarea teroristului-şef", a declarat Yildirim în faţa Parlamentului.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite, sâmbătă seară, să îl extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen.

Liderul de la Ankara a argumentat că Turcia nu a respins niciodată vreo solicitare americană de extrădare a "teroriştilor".
Un oficial turc a declarat atunci, sub protecţia anonimatului, că Ankara "pregăteşte o solicitare formală de extrădare a lui Fehtullah Gulen, oferind informaţii detaliate despre activităţile ilegale ale acestuia".

Premierul turc, Binali Yildirim, a ameninţat sâmbătă dimineaţă că orice ţară care îi oferă protecţie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi "în război" cu Turcia, o referire la Statele Unite, unde locuieşte clericul musulman turc. "Fethullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Orice ţară care îl susţine nu este prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia", a adăugat Yildirim.

În aprilie, preşedintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertăţii presei în Turcia, atrăgând reacţia dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat declaraţii făcute "prin spatele" său care s-ar înscrie în eforturi de "divizare" a Turciei. "Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra şi, dacă ar fi posibil, de a înghiţi Turcia. Cineva de sus îşi face jocurile pe seama Turciei", afirma atunci Erdogan. Liderul turc făcea aluzie la situaţia principalului său adversar politic - clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mişcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie. Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Erdogan probabil considera că rivalul său politic s-ar bucura de susţinerea Washingtonului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici