Ambasadorul Turciei: Gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România

Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a declarat sâmbătă că gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România, afimând că Turcia a făcut demersurile pentru extrădarea lui Fethullah Gulen din SUA, care ar fi implicat în tentativa de asasinare a preşedintelui turc.

56293 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Turciei: Gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România

''(În spatele loviturii de stat-n.r.) sunt membrii acestei grupări Gulen de care am amintit, ai acestui cleric care stă în SUA. Acest imam are două feţe: are o reţea de şcoli, au 11 şcoli în România, au organizaţii umanitare, (…) când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de toleranţă şi de prietenie. Partea sa întunecată, când vorbeşte în limba turcă, întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci când acesta vine să ajungă la cârma instituţiilor'', a afimat diplomatul turc la Realitatea TV.

El a precizat că SUA a cerut Turciei să pregătească un dosar pentru extrădarea lui Fethullah Gulen, ceea ce au făcut recent şi că vor adăuga şi informaţii suplimentare. ''Prietenii americani ne-au cerut să pregătim un dosar pentru extrădarea sa. Am făcut recent acest lucru şi vom adăuga imformţii suplimentare în acel dosar. Problema este că este dificil să găsim dovezi privind implicarea sa directă'', a spus oficialul turc.

Întrebat dacă serviciile de informaţii turce nu au dovezi privind implicarea sa, ambasadorul a susţinut că serviciile au multe dovezi că dă ordine prin asociaţii săi, mai ales în cazul generalilor care au fost băgaţi la închisoare, precum şi dovezii privind fabricarea unor documente.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti a susţinut că un elicopter militar a încercat să îl ucidă pe preşedintele Erdogan în staţiunea în care se afla în vacanţă. ''Un elicopter mlilitar a deschis focul în staţiunea în care preşedintele Erdogan se afla în vacanţă.a fost norocos pentru că plecase de acolo, dar lupta a continuat timp de mai multe ore între poliţie şi pucişti. (…) pilotul elicopterului care a încercat să îl ucidă a fost prins şi avea o mică rugăciune scrisă de imam'', a explicat Osman Koray Ertaş.

El a ţinut să precizeze că doar o mică parte din armată a lansat lovitura de stat.

''Ce vreau să subliniez este că nu armata a încercat această lovitură, ci un grup mic de 1000 şi întregul personal al armatei este de 600.000. Deci 1000 de oameni în posturi cheie ale armatei au încercat să controleze soarta întregii naţiuni. Este o victorie a democraţiei, toţi oamenii au condamnat lovitura de stat'', a spus diplomatul.

Întrebat dacă Turcia este o ţară suficient de stabilă pentru a fi în continuare un partener NATO şi un partener al României, Osman Koray Ertaş a afirmat că aparatul de stat din Turcia este intact.

''O Turcie instabilă este un cosmar nu numai pentru noi, ci şi pentru partenerii noştri din toată Europa. (…) Vă pot asigura că aparatul de stat este intact în Turcia, nu este loc pentru alte îngrijorări'', a accentuat el.

Întrebat dacă preşedintele Erdogan şi Turcia au înţeles din această lovitură de stat că este nevoie de reforme accelerate, ambasadorul a afirmat că această lovitură de stat nu are nimic de a face cu democraţia şi că Turcia este de acord că trebuie să meargă pe calea democraţiei şi a reformelor şi să rămână pe drumul către UE.

''Cum am mai spus această lovitură de stat nu are nimic de a face cu democraţia turcă. Ştim că avem imperfecţiuni în democraţia noastră. Dacă vă uitaţi în UE sunt diferite niveluri de maturitate democratică în mai multe ţări.din acest motiv am lansat reforme, începem să schimbăm memtalităţi şi facem acest lucru de 10 ani. Ştim că trebuie să facem mai mult, să facem reforme. De aceea, în ciuda problemelor din Europa, încercăm să rămânem pe drumul către UE. Vrem să deschidem capitolele 23 şi 24. Ştiu că există critici legate de libertatea presei, de liberatea de expresie din Turcia, şi spunem: haideţi să deschidem aceste capitole, să schimbăm legislaţia necesară şi să avansăm. Suntem de acord în Turcia că trebuie să mergem pe calea reformelor. Sunt multe ameninţări şi trebuie să avem un echilibru între securitate şi libertate. Şi în Franţa este decretată stare de urgenţă, nici ei nu aplică anumite reguli ale convenţie europene, avem o situaţie asemănătoare. Vom continua pe calea reformelor'', a concluzionat Osman Koray Ertaş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici