Autorul masacrului de la Aurora vrea să pledeze nevinovat pe motiv de "nebunie"

Presupusul autor al masacrului comis în iulie într-un cinematograf din Aurora, în Colorado, în vestul Statelor Unite, soldat cu 12 morţi, vrea să pledeze nevinovat pe motiv de "nebunie", potrivit unor documente depuse marţi la instanţă de către avocaţii săi.

319 afișări
Imaginea articolului Autorul masacrului de la Aurora vrea să pledeze nevinovat pe motiv de "nebunie"

Autorul masacrului de la Aurora vrea să pledeze nevinovat pe motiv de "nebunie"

Avocaţii lui James Holmes, în vârstă de 25 de ani, inculpat pentru 166 de capete de acuzare, vor prezenta în mod oficial solicitarea într-o audiere, la 13 mai, potrivit cererii, după care AFP a obţinut o copie.

Acuzatul a pătruns într-o sală de cinema şi a deschis focul asupra publicului, la o premieră nocturnă a filmului "Batman - The Dark Knight Rises", omorând 12 persoane şi rănind alte câteva zeci.

"Avocaţii informează Curtea că domnul Holmes doreşte să propună să pledeze nevinovat din cauza nebuniei", scrie apărarea tânărului.

Curtea trebuie să decidă dacă acceptă schimbarea pledării acuzatului. La jumătatea lui martie, avocaţii au afirmat că nu sunt în măsură să pledeze vinovat sau nevinovat, din cauza stării mentale a clientului lor.

Însă judecătorul a refuzat să mai aştepte şi a stabilit o dată pentru proces - antrenând de fapt o pledare nevinovat pentru James Holmes. Data unui eventual proces, stabilită iniţial la 5 august, a fost amânată pentru 3 februarie 2014.

Apărarea tânărului a sperat pentru un timp că va ajunge la un acord cu biroul procurorului, încercând să evite pedeapsa cu moartea pentru clientul lor.

Însă, în aprilie, procurorul George Brauchler a distrus speranţele apărării, anunţând că va solicita pedeapsa cu moartea.

O nebunie dovedită, invocată des de apărare de la începutul procedurilor judiciare . acuzatul era consultat de un psihiatru în lunile dinaintea masacrului - i-ar putea permite lui James Holmes să scape de pedeapsa cu moartea.

"În virtutea tuturor informaţiilor de care dispun, intenţionez să cer în acest caz, pentru James Holmes, să se facă dreptate prin (condamnare la) moarte", a declarat el într-un tribunal din Centennial.

Un caz dovedit de nebunie, invocată deseori de apărare de la începutul procedurii judiciare - acuzatul era supravegheat de către un psihiatru în luna dinaintea masacrului -, ar putea să îi permită lui Holmes să scape de pedeapsa cu moartea.

Dacă judecătorul va accepta schimbarea pledării, el va fi nevoit să îl trimită pe acuzat într-o instituţie specializată pentru o evaluare a sănătăţii sale mentale. Această procedură poate dura mai multe luni.

James Holmes este inculpat pentru 166 capete de acuzare, inclusiv 12 crime cu premeditare şi zeci de tentative de crimă cu premeditare pentru toţi răniţii. El este inculpat, de asemenea, pentru deţinere de substanţe explozive şi de dispozitive inflamabile.

Masacrul de la Aurora a avut loc înaintea unui alt atac sângeros, pe 14 decembrie, la o şcoală elementară din Newtown, în statul Connecticut (nord-vest), în care au fost ucişi 20 de copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici