Avertismentul fostului mediator ONU pentru Siria: Conflictul riscă să se transforme într-o "a doua Somalie"

Fostul mediator ONU pentru Siria, Lakhdar Brahimi, a avertizat în legătură cu riscul transformării conflictului din Siria în cea de-a "doua Somalie" şi a atras atenţia asupra pericolului "exploziei întregii regiuni" în cazul în care nu va fi găsită o soluţie.

281 afișări
Imaginea articolului Avertismentul fostului mediator ONU pentru Siria: Conflictul riscă să se transforme într-o "a doua Somalie"

Avertismentul fostului mediator ONU pentru Siria: Conflictul riscă să se transforme într-o "a doua Somalie" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Siria va deveni "a doua Somalie. Nu vom asista la o divizare a ţării, aşa cum prezic mulţi, dar Siria va deveni un stat în descompunere, unde vor domina seniorii războiului", a avertizat Brahimi, într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel.

"Pe termen lung, întreaga regiune va exploda, dacă nu se găseşte o soluţie. Acest conflict nu se va limita la Siria, el destabilizează deja Libanul", a mai afirmat Brahimi, care a demisionat luna trecută din postul de mediator ONU, după mai puţin de doi ani de eforturi, fără succes, de a pune capăt conflictului, în care regimul de la Damasc este din nou acuzat de folosirea armelor chimice.

Fostul mediator ONU a insistat asupra rolului deţinut în conflictul din Siria de gruparea radicală sunnită Statul islamic în Irak şi Levant. "Gruparea SIIL este activă în Siria şi în Irak. Iordania face eforturi să o contracareze, iar Turcia se confruntă cu aceeaşi provocare. În ultimele trei luni, combatanţii SIIL au comis 100 de atentate în Siria şi 1.000 în Irak", a explicat fostul mediator ONU.

Diplomatul a avertizat, de asemenea, guvernele occidentale asupra riscurilor războiului din Siria: "Sunt între 500 şi 600 de francezi, aproximativ acelaşi număr de britanici. Mii de cetăţeni care nu sunt sirieni luptă acolo", a afirmat Lakhdar Brahimi.

"Toţi aceşti combatanţi care se formează în Siria şi cred că au misiunea de a instaura un stat islamic în lume reprezintă o ameninţare majoră pentru Occident", a subliniat fostul mediator ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici