Banca Angliei a dezvăluit designul unei noi bancnote de 50 de lire în memoria matematicianul Alan Turing

  • Banca Angliei a dezvăluit designul unei noi bancnote în memoria matematicianul Alan Turing, care a ajutat Marea Britanie să câştige al Doilea Război Mondial cu abilităţile sale de a descifra codul folosit de nazişti.
  • Noua bancnotă de 50 de lire sterline prezintă o imagine a lui Turing alături de formule matematice dintr-o lucrare pe care a scris-o în 1936 şi desene tehnice pentru maşinile utilizate pentru a descifra codul Enigma.
  • Pe bancnotă, în partea de jos, este prezent un citat al lui Turing despre creşterea inteligenţei maşinilor: „Aceasta este doar o prevestire a ceea ce urmează şi doar umbra a ceea ce va fi”.
580 afișări
Imaginea articolului Banca Angliei a dezvăluit designul unei noi bancnote de 50 de lire în memoria matematicianul Alan Turing

Poveste lui Turing şi descifrarea codului Enigma au fost ecranizate în filmul din 2014 The Imitation Game în care Turing a fost interpretat de actorul Benedict Cumberbatch, relatează Reuters.

Munca lui Turing a condus la decriptarea comunicaţiilor germane, lucru care a ajutat convoaiele aliate să câştige Bătălia pentru Atlantic.

Turing a fost condamnat pentru indecenţă gravă în 1952 pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu un bărbat şi a fost supus castrării chimice cu injecţii de hormoni feminini pentru a evita închisoarea. Şi-a pierdut autorizaţia pentru a lucra cu agenţia de spionaj britanică GCHQ.

Relaţiile homosexuale au fost ilegale în Marea Britanie până în 1967.

Turing a folosit cianură pentru a se sinucide în 1954, la vârsta de 41 de ani, potrivit unei anchete din acel moment. Regina Elisabeta a emis o iertare regală în 2013 pentru condamnarea penală care a precedat moartea sa.

Banconota de 50 de lire sterline este cea mai mare bancnotă emisă de Banca Angliei. Va intra în circulaţie pe 23 iunie, de ziua lui Turing.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici