Barack Obama se pregăteşte să înceapă al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite

Preşedintele Barack Obama se pregăteşte duminică să înceapă al doilea mandat la conducerea Statelor Unite, printr-o ceremonie la Casa Albă, înaintea festivităţilor grandioase de luni.

278 afișări
Imaginea articolului Barack Obama se pregăteşte să înceapă al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele este aşteptat la ora locală 11.55 (16.55) în "Salonul Albastru", un apartament relativ mic situat la parterul reşedinşei executive, pentru a depune jurământul, cu membrii familiei ca martori, în cadrul unei ceremonii scurte care va fi transmisă în direct de către televiziuni.

Constituţia americană prevede ca, după alegeri, mandatele prezidenţiale să înceapă pe 20 ianuarie, la prânz.

Obama va vizita, anterior, Cimitirul Militar de la Arlington, alături de vicepreşedintele Joe Biden, care urmează să depună jurământul încă de la ora locală 8.00 (15.00, ora României), la reşedinţa sa, în nord-vestul Washingtonului.

Ceremoniile de duminică nu vor fi pompoase, tradiţia vrând ca în cazul în care 20 ianuarie pică duminica aceste proceduri să se desfăşoare într-un cerc restrâns. Festivităţile spectaculoase şi discursul de învestire a preşedintelui vor avea loc luni.

Luni, tot înainte de prânz, Obama va depune jurãmântul pe treptele Capitoliului, după care se va adresa americanilor.

La prima învestire a lui Obama, în ianuarie 2009, au venit sã asiste aproximativ două milioane de persoane, la "Mall", o esplanadă imensă în centrul Washingtonului. În acest an, organizatorii mizează pe jumătate sau o treime din această prezenţă.

Obama şi soţia sa, Michelle, vor parcurge Pennsylvania Avenue, care face legătura între sediul puterii legislative şi cel al puterii executive, după care vor asista la o mare defilare, de la o tribună instalată în faţa reşedinţei prezidenţiale.

Această zi istorică, începută cu o mesă la Biserica Saint John, în apropiere de Casa Albă, se va încheia cu baluri de învestitută la Palatul Congreselor, la Washington.

Zeci de mii de membri din cadrul forţelor de ordine sunt mobilizaţi pentru a securiza centrul capitalei. Temperatura nu va depăşi cinci grade Celsius, iar după-amiaza sunt posibile precipitaţii.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici