Barroso: UE îşi va asuma un "angajament solemn" faţă de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

UE îşi va asuma un "angajament solemn" faţă de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia prin semnarea vineri a acordurilor comerciale şi politice cu aceste trei foste republici sovietice, a declarat miercuri preşedintele CE José Manuel Barroso.

255 afișări
Imaginea articolului Barroso: UE îşi va asuma un "angajament solemn" faţă de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

José Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

UE va semna acordurile vineri, în cadrul summitului şefilor de stat şi de guverne, la Bruxelles, la care sunt invitaţi liderii prooccidentali ai celor trei ţări din Europa de est. Rusia se opune de mult timp încheierii acestor acorduri, acuzând UE că forţează fostele republici sovietice să aleagă între relaţii mai apropiate cu UE sau Moscova. Rusia a ameninţat cele trei ţări cu repercusiuni în domeniul comercial, dacă semnează pactele, relatează Wall Street Journal (WSJ) în ediţia online.

"Pentru Uniunea Europeană, aceste semnături vor reprezenta un angajament solemn de a însoţi Georgia, Republica Moldova şi Ucraina pas cu pas pe calea transformării acestor ţări în democraţii stabile şi prospere", a declarat Barroso.

UE argumentează că acordurile nu au menirea să submineze relaţiile celor trei ţări cu Rusia. De asemenea, acestea argumentează că pactele nu conţin nicio prevedere care să le împiedice să întreţină relaţii economice şi politice apropiate cu Rusia, iar Moscova nu are dreptul la un vot de veto pe tema relaţiilor UE cu vecinii săi.

"Nu căutăm o relaţie exclusivă cu aceşti trei parteneri", a subliniat preşedintele CE. El a adăugat că negocieri trilaterale la nivel de miniştri, între UE, Rusia şi Ucraina au fost schiţate pentru 11 iulie, cu privire la modul în care vr fi implementate acordurile de asociere.

Pactul dintre UE şi Kiev a jucat un rol crucial în criza ucraineană. Decizia fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a abandona acordul, în noiembrie, a declanşat proteste care au condus la îndepărtarea sa de la putere. Rusia a anexat Crimeea imediat după demiterea lui Ianukovici.

Barroso a declarat că UE va monitoriza îndeaproape reacţia Rusiei faţă de semnarea pactelor vineri, iar UE a anunţat că este pregătită să extindă sancţiunile impuse Rusiei dacă Moscova contribuie la intensificarea tensiunilor în Ucraina.

Însă, potrivit unor diplomaţi, nu vor fi făcuţi paşi în acest sens la summitul de la Bruxelles, din cauza angajării Rusiei faţă de planul de pace al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko şi anunţării autorizării unei intervenţii militare în Ucraina acordate de către Parlament preşedintelui rus Vladimir Putin, la solicitarea acestuia.

Barroso a apreciat că "sunt necesare măsuri concrete suplimentare în vederea dezescaladării" în estul Ucrainei, adăugând că "lipsa acţiunii va declanşa măsuri suplimentare" împotriva Rusiei din partea blocului european.

El a refuzat să spună ce crede despre o eventuală intensificare a presiunii economice din partea celor 28 de lideri europeni săptămâna aceasta.

UE a introdus numele a zeci de oficiali ruşi şi lideri separatişti ucraineni pe lista sancţiunilor şi a vizat două companii cu sediul în Crimeea. Dar s-a abţinut să vizeze alte companii ruseşti şi să activeze un plan UE minuţios negociat în vederea impunerii unor sancţiuni sectoriale comerţului cu Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici