Iurie Leancă: Acordul R.Moldova-UE este benefic pentru relaţiile cu Occidentul şi cu Rusia

Semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană este benefică pentru consolidarea relaţiilor atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, afirmă premierul moldovean, Iurie Leancă, într-un interviu.

152 afișări
Imaginea articolului Iurie Leancă: Acordul R.Moldova-UE este benefic pentru relaţiile cu Occidentul şi cu Rusia

Iurie Leancă: Acordul R.Moldova-UE este benefic pentru relaţiile cu Occidentul şi cu Rusia (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Prin semnarea Acordului cu UE, Republica Moldova devine "o ţară mai previzibilă, un lucru benefic pentru partenerii din Occident şi din Est", declară Iurie Leancă într-un interviu acordat AP.

"Integrarea europeană este o opţiune fundamentală" a Guvernului de la Chişinău, a subliniat Leancă, notând că Republica Moldova este afectată direct de criza din Ucraina "din punctul de vedere al securităţii şi al comerţului, în special cu partenerii tradiţionali din Est".

Leancă a amintit că Guvernul pe care îl conduce a arătat în mod clar intenţia de a se apropia de Uniunea Europeană încă de la accederea la putere, în 2009, spre deosebire de fosta administraţie de la Kiev, condusă de Viktor Ianukovici, care a renunţat în ultimul moment, în noiembrie 2013, la semnarea acordului cu UE. "Când ai o atitudine ezitantă şi arăţi o anumită stare de confuzie privind obiectivele vizate" pot apărea efecte negative, a spus Leancă.

"Uniunea Europeană este cel mai eficient instrument pentru modernizarea Republicii Moldova, pentru modernizarea instituţională, pentru creşterea responsabilităţii instituţiilor, pentru atingerea independenţei reale a justiţiei. Vreau să mă asigur că Republica Moldova va avea un sistem bun de combatere a corupţiei, pentru a le oferi cetăţenilor încrederea că ţara are un viitor", a spus Leancă.

Premierul Republicii Moldova a precizat că Guvernul său este preocupat dar şi optimist în legătură cu criza separatistă transnistreană. "Apreciez că nu au fost luate decizii care să destabilizeze situaţia în Transnistria, aşa cum s-a întâmplat în estul Ucrainei şi, din nefericire, la Odesa. Vreau să fac tot posibilul astfel încât situaţia (în Transnistria - n.red) să rămână sub control şi pentru a găsi o soluţie definitivă", a explicat Leancă.

Guvernul de la Chişinău va încerca să convingă cetăţenii cu "date şi argumente" că integrarea europeană este cea mai bună opţiune pentru R.Moldova, a continuat Leancă, notând că, în alegerile parlamentare din noiembrie, cetăţenii vor decide în favoarea unui viitor european sau a apropierii de Rusia. "Acesta va fi cel mai democrat mod de a hotărî destinul R.Moldova", a încheiat premierul moldovean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici