Berlin:Eliberarea de către Turcia a unui cetăţean german este un semn al îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două state

Decizia autorităţilor turce de a elibera un activist pentru drepturile omului de cetăţenie germană reprezintă un semn al dezgheţării relaţiilor dintre Berlin şi Ankara, a declarat Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

355 afișări
Imaginea articolului Berlin:Eliberarea de către Turcia a unui cetăţean german este un semn al îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două state

Berlin:Eliberarea de către Turcia a unui cetăţean german este un semn al îmbunătăţirii relaţilor dintre cele două state

Un tribunal turc a dispus, mirecuri noapte, eliberarea pe cauţiune a opt activişti pentru drepturile omului, inclusiv a directorului filialei din Turcia a organizaţiei Amnesty International şi a altor doi cetăţeni străini, acuzaţi de terorism.

Printre cei eliberaţi se numără şi Peter Frank Steudtner, un fotograf şi activist pentru drepturile omului, în vârstă de 45 de ani, care a fost reţinut în timp ce participa la un workshop la Istanbul.

"Acesta este primul semn de dezgheţ, pentru că Turcia şi-a îndeplinit toate angajamentele (în cazul Steudtner)", a afirmat ministrul pentru Der Spiegel, adăugând că fostul cancelar Gerhard Schroeder a mediat eliberarea cetăţeanului german.

Der Speigel a relatat că Schroeder a zburat la Ankara pe data de 25 septembrie, unde a discutat cu preşedintele Recep Erdogan despre situaţia cetăţenilor germani închişi în Turcia.

"Acum trebuie să lucrăm pentru a obţine eliberarea celorlalţi deţinuţi", a mai afirmat Gabriel.

Unsprezece cetăţeni germani sunt în continuarea închişi în Turica, inclusiv patru persoane cu dublă cetăţenie, germană şi turcă.

Relaţiile între cele două state s-au deteriorat în urma acţiunilor punitive ale autorităţilor turce după tentativa eşuată de lovitură de state din iunie 2016.

În urma evenimentelor din luna iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi. Persoanele vizate de anchete sunt suspectate că ar avea legătură cu Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat militară.

Deşi activiştii pentru democraţie, opoziţia şi guvernele occidentale au criticat măsurile punitive, Ankara insistă că este necesar să elimine în totalitate presupusa ameninţare reprezentată de mişcarea clericului Fethullah Gulen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici