Biden justifică doborârea balonului chinez suspectat de spionaj, dar nu vrea un nou Război Rece

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat joi seară că intenţionează să discute cu omologul său din China, Xi Jinping, despre cazul balonului doborât în spaţiul aerian american, subliniind însă că nu vrea să ajungă la un nou Război Rece.

977 afișări
Imaginea articolului Biden justifică doborârea balonului chinez suspectat de spionaj, dar nu vrea un nou Război Rece

Sursa foto: MediafaxFoto

"După cum am spus de la începutul mandatului Administraţiei mele, noi vrem competiţie, nu conflict cu China. Nu vrem un nou Război Rece. Dar nu îmi prezint scuze şi vom fi competitori", a declarat preşedintele Biden, precizând că va aborda subiectul cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

"Sper să putem aprofunda această temă", a subliniat liderul de la Casa Albă, conform site-ului Axios.com, fără a preciza când va discuta cu Xi Jinping.

Pe 4 februarie, armata americană a doborât un balon chinez în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului Carolina de Sud. China a susţinut că balonul depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite era un dispozitiv "civil" pentru "cercetare", în principal în domeniul meteorologic. Beijingul a exprimat "regret" că balonul a ajuns în spaţiul aerian american din cauza unei situaţii de "forţă majoră". Departamentul Apărării de la Washington a respins această poziţie, subliniind că era "un balon de supraveghere".

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement doborârea balonului, ameninţând cu reacţii şi îndemnând Washingtonul să evite escaladarea crizei. Din cauza incidentului, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a decis amânarea unei vizite în China. Opoziţia republicană de la Washington intenţionează să lanseze o anchetă asupra modului în care Administraţia Biden a reacţionat la cazul balonului chinez.

Administraţia de la Washington a transmis că nu există indicii că celelalte trei obiecte doborâte în spaţiul aerian al Statelor Unite sau Canadei ar fi aparţinut Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici