Bode, despre posibilitatea preluării libienilor debarcaţi în Italia şi a perspectivei valului de 70.000 de migranţi

  • Lucian Bode transmite că România s-a implicat activ pentru preluarea persoanelor care emigrează pe mare.
  • Până acum, România a răspuns la 6 apeluri făcute prin Comisia Europeană de către Italia şi Malta.
  • Bode afirmă că monitorizează situaţia din Italia, unde în ultimele 24 de ore au debarcat 2.000 de libieni
  • Corriera della Sera a scris că România se află pe lista scurtă de patru state care s-au oferit să preia voluntar migranţi
2053 afișări
Imaginea articolului Bode, despre posibilitatea preluării libienilor debarcaţi în Italia şi a perspectivei valului de 70.000 de migranţi

Bode, despre posibilitatea preluării libienilor debarcaţi în Italia şi a perspectivei valului de 70.000 de migranţi

România susţine găsirea unor soluţii, s-a implicat activ, însă contribuţiile sale au fost simbolice, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, legat de o posibilă înţelegere privind preluarea de către România a unor migranţi din Libia. 

Ministrul afirmă că, până în prezent, nu a primit vreo cerere din partea Italiei de sprijin, după ce cotidianul Corriere della Sera a scris că România, Spania, Portugalia şi Franţa ar fi ţările care s-ar oferi pe bază de voluntariat să preia migranţii. 

„România a susţinut în permanenţă necesitatea găsirii unor soluţii pentru persoanele aflate nevoie de protecţie internaţională, fie pe teritoriul UE, fie în alte state terţe de tranzit.

În ultimii ani ne-am implicat activ în ceea ce priveşte preluarea unora dintre persoanele salvate în urma diverselor operaţiuni de căutare şi salvare desfăşurate până în prezent în Marea Mediterană.”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Bode. 

România a preluat, în ultimii ani, 58 de persoane din Malta şi Italia, răspunzând pozitiv la apelurile de preluare făcute de Comisia Europeană, a spus ministrul. „Desigur, contribuţiile sunt simbolice, dar au o semnificaţie deosebită în ceea ce priveşte respectarea de către România a principiului solidarităţii.”, a mai spus Bode. 

Legat de situaţia recentă cu care se confruntă Italia, unde în ultimele 24 de ore au debarcat peste 2.000 de migranţi dinspre coastele libiene, Bode a spus că are cunoştinţă despre aceste evenimente şi le monitorizează cu atenţie.

„Până în prezent nu am primit nicio solicitare de sprijin din partea autorităţilor italiene sau a instituţiilor UE, în măsura în care acestea vor fi trimise, vor fi analizate în raport cu situaţia la nivel naţional şi va fi transmis un răspuns cu maximă celeritate”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Bode.

Corriere della Sera a publicat o informaţie preluată de la  ministrul de Interne din cabinetul Draghi, Luciana Lamorgese, în care oficialul susţine că în interiorul Uniunii Europene va funcţiona un sistem de solidaritate pe baze voluntare. Potrivit ministrului italian, o atitudine săritoare ar avea România, chiar înaintea unor ţări mari şi influente, precum Germania sau Olanda.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bode

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici