Alarmă în Europa: 70.000 de libieni, gata să invadeze continentul. România, printre ţările dispuse să preia voluntar refugiaţi?

  • Publicaţia italiană Corriere della Sera scrie că în interiorul UE funcţionează un sistem de solidaritate voluntară în privinţa primirii de refugiaţi.
  • În momentul actual, doar 4 ţări, printre care şi România, ar fi dispuse să ajute, fără a se cunoaşte însă cota asumată de fiecare stat.
  • Peninsularii sunt speriaţi de ceea ce îi aşteaptă, fiind cei mai afectaţi de fenomenul migraţiei ilegale.
20142 afișări
Imaginea articolului Alarmă în Europa: 70.000 de libieni, gata să invadeze continentul. România, printre ţările dispuse să preia voluntar refugiaţi?

Libienii preferă transportul maritim

Este situaţie de urgenţă în Europa, continent care se aşteaptă ca în perioada următoare să fie călcat de un val de libieni. Iar ţările dispuse să primească oaspeţi nepoftiţi sunt puţine.

”În acest moment, Franţa, Portugalia, Spania şi România ar fi disponibile, dar cine ştie cu ce cote”, scrie corriere.it în articolul cu titlul: ”În Libia, 70.000 sunt gata de pornire”.

Publicaţia o citează pe Luciana Lamorgese, ministru de Interne în cabinetul Draghi. Oficialul susţine că în interiorul Uniunii Europene va funcţiona un sistem de solidaritate pe baze voluntare. Iar o atitudine săritoare ar avea România, chiar înaintea unor ţări mari şi influente, precum Germania sau Olanda (AICI, detalii). 

Urmare a ultimelor informaţii, premierul Italiei a convocat în şedinţă de urgenţă miniştrii de Interne, Externe şi pe cel al Apărării. Peninsularii sunt preocupaţi. Poziţia geografică şi situaţia economică pe harta Europei fac din Italia ţara cea mai afectată de fenomenul migraţiei ilegale. 

Alţi peste 600 de migranţi au ajuns în noaptea de duminică spre luni, la bordul a patru ambarcaţiuni, în Lampedusa, o mică insulă situată între Africa de Nord şi Sicilia, informează ANSA şi dpa.

Numărul de migranţi ce încearcă să traverseze Marea Mediterană către Italia la bordul unor ambarcaţiuni precare şi aglomerate a crescut puternic în ultimele zile.

Luni dimineaţa, ANSA a raportat că în timpul ultimelor 24 de ore 2.128 de persoane au ajuns pe insula italiană, dintre care 635 în timpul nopţii.

În ultimele săptămâni, echipaje de salvare private au anunţat că au văzut tot mai mulţi migranţi încercând să ajungă la bordul unor bărci de cauciuc sau din lemn în Europa, adesea din Libia, şi zeci dintre aceştia s-au înecat atunci când ambarcaţiunile lor s-au scufundat.

Potrivit unui raport publicat vineri de Ministerul de Interne al Italiei, peste 10.700 de migranţi au ajuns în Italia de la începutul anului. Începând din 2015, numărul total se ridică la 530.000, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Problema imigraţiei continuă însă să divizeze profund guvernele europene şi a alimentat sentimentele anti-migranţi pe plan european, crescând totodată ratingul partidelor antiimigraţie. Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga şi fost vicepremier, a făcut apel la premierul Mario Draghi să ia măsuri împotriva "miilor de migranţi ilegali".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici