MASACRU în duminica Paştelui catolic, în Sri Lanka: Mai multe biserici şi hoteluri, cuprinse de FLĂCĂRI/ A fost instituită interdicţie de circulaţie | VIDEO

Cel puţin 207 de persoane au murit, iar numeroase altele au fost rănite în seria de atentate comise duminică la hoteluri şi biserici din Sri Lanka, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţi, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

13631 afișări
Imaginea articolului MASACRU în duminica Paştelui catolic, în Sri Lanka: Mai multe biserici şi hoteluri, cuprinse de FLĂCĂRI/ A fost instituită interdicţie de circulaţie | VIDEO

MASACRU în duminica Paştelui catolic, în Sri Lanka: Mai multe biserici şi hoteluri, cuprinse de FLĂCĂRI/ A fost instituită interdicţie de circulaţie | VIDEO

UPDATE Au apărut primele imagini surprinse în timpul uneia dintre explozii. Atentatul care a zguduit o lume întreagă. Momentul exploziei unei bombe la o biserică din Sri Lanka | VIDEO

UPDATE Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a crescut la 207 morţi

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Sri Lanka a declarat că 207 persoane au fost ucise şi peste 400 au fost rănite în atacurile de duminică, relatează BBC.


CE ŞTIM PÂNĂ ACUM

  • Atentatele, comise de Paştele catolic, au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa.
  • Bilanţul preliminar al seriei de atentate este de 207 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi. Printre persoanele ucise figurează cel puţin 35 de străini.
  • Şapte persoane au fost arestate în urma atacurilor de duminică a declarat ministrul Apărării din Sri Lanka, Ruwan Wijewarden.
  • Ca reacţie la atentate, Ministerul Apărării din Sri Lanka a instituit o interdicţie de circulaţie de 12 ore începând de duminică seară.
  • Şeful Poliţiei din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mişcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea un atacuri teroriste sinucigaşe.
  • Preşedintele Maithripala Sirisena s-a declarat "şocat" de explozii, cerând o investigaţie urgentă. Premierul Ranil Wickremesinghe a condamnat vehement comiterea unor "atacuri laşe" şi a lansat un apel la unitate.

UPDATE ORA 14.30 Opt copii români cu însoţitor, trimişi într-o unitate militară

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, anunţă că nu au fost identificaţi, până acum, români printre victimele atentatelor din Sri Lanka, dar un grup de copii români a fost dus la o unitate militară din zonă.

"Au fost duşi la o bază militară, probabil că însoţitorul a luat legătura cu familiile. Dacă e nevoie să ia legătura şi cu ambasada ca să putem să îi ajutăm. Daca nu ne dau semnal, noi nu avem cum. E vorba despre copii de şcoală generală şi sunt plecaţi în schimb de experienţă şi vizite în zonă. Încercăm să luăm legatura cu ei", a declarat Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, la România Tv.

Acesta a anunţat că orice român are nevoie de ajutor să apeleze la numărul 0094777882539, urmând ca la nivelul ministerului să fie constituită o celulă de criză.

Totodată, Teodor Meleşcan a îndemnat cetăţenii români aflaţi în vacanţă în zona atentatelor să îşi scurteze şederea. "Ambasada le va sta la dispoziţie cu tot ce putem face", a spus acesta.

UPDATE ORA 13.25 Cel puţin 160 de morţi în urma seriei de atentate din Sri Lanka

Atentatele, comise de Paştele catolic, au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa.

Bilanţul preliminar al seriei de atentate este de 160 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi. Printre persoanele ucise figurează cel puţin 35 de străini.

Ca reacţie la atentate, Ministerul Apărării din Sri Lanka a instituit o interdicţie de circulaţie de 12 ore începând de duminică seară.

Şeful Poliţiei din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mişcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea un atacuri teroriste sinucigaşe.

Preşedintele Maithripala Sirisena s-a declarat "şocat" de explozii, cerând o investigaţie urgentă. Premierul Ranil Wickremesinghe a condamnat vehement comiterea unor "atacuri laşe" şi a lansat un apel la unitate.

UPDATE ORA 13.00 A opta explozie a fost confirmată în Sri Lanka

O altă explozie, a opta a zilei, a fost confirmată în Sri Lanka, aceasta s-a produs la o casă din Mahawila Gardens, Dematagoda, unde a avut loc şi un incendiu, potrivit CNN.

UPDATE ORA 12.25 O a şaptea explozie a avut loc la un hotel din Sri Lanka

O nouă explozie a avut loc la un hotel aflat într-o suburbie a capitalei statului Sri Lanka, transmite The Guardian. Cel puţin două persoane au fost ucise, relatează Associated Press.

Explozia a venit în urma altor şase explozii produse la trei biserici şi trei hoteluri în mai multe oraşe din jurul capitalei Colombo în această dimineaţă.

Două persoane au murit în cea de-a şaptea explozie, ducând numărul morţilor la cel puţin 140 de persoane.

Într-o singură biserică, biserica Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise, a declarat un oficial al poliţiei pentru Reuters.

Imaginile au arătat cadavre întinse pe pământ, sânge pe pereţii bisericii şi acoperişul distrus.

Mass-media a raportat că 25 de persoane au fost ucise într-un alt atac asupra unei biserici din Batticaloa, în Provincia Estică.

Cele trei hoteluri care au fost lovite au fost Shangri-La Colombo, hotelul Kingsbury şi Cinnamon Grand Colombo. Nu se cunoaşte dacă în hoteluri au existat victime.

Nouă străini au fost printre morţi, au spus oficialii. Una dintre explozii s-a produs la Biserica Sf. Anthony din Kochcikade, Colombo.

Primul Ministru, Ranil Wickremesinghe, a chemat la domiciliul său un consiliu de securitate naţională.

Au fost raportate cel puţin şase explozii, fiind vizate trei biserici din Kochchikade, Katuwapitiya şi Batticaloa.

Hotelurile Shangri La, Cinnamon Grand şi Kingsbury, toate în Colombo, au fost, de asemenea, lovite de explozii.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Sri Lanka, Ruwan Gunasekera, a confirmat exploziile. Majoritatea celor răniţi au fost duşi la Spitalul Naţional Colombo, potrivit oficialilor spitalului.

Au existat "numeroase victime, inclusiv străini", a scris pe Twitter ministrul Economiei, Harsha de Silva.

Exploziile care au avut loc în ziua de Paşte la biserici din Sri Lanka şi hoteluri de lux au ucis 156 de persoane şi au rănit peste 400, au declarat mai mulţi oficiali medicali şi ofiţeri de poliţie, relatează Reuters.

De Silva a spus că două dintre explozii au avut loc la biserica Kochchikade şi hotelul Shangri-la din Kingsbury, Colombo.

"Scenele oribile, am văzut cadavre împrăştiate peste tot", a spus De Silva după o vizită la faţa locului.

Biserica Sfântul Sebastian din Negombo a cerut ajutor pe Facebook şi a publicat poze după explozie, în care se pot observa pete de sânge pe podea.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul.

 

MAE transmite că nu există români afectaţi de exploziile din Sri Lanka

MAE a transmis că autorităţile locale din Sri Lanka nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele implicate exploziile produse ăn această ţară, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară.

”Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile produse la data de 21 aprillie 2019, în oraşul Colombo şi în alte regiuni din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka. Reprezentanţii misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele implicate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: +94 11 2676520 apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +94 777 88 2539.

”Ambasada României la Colombo menţine cazul în atenţie şi este în contact cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune”, se mai arată în comunicat.

Iohannis: Condamn cu fermitate atacurile oribile împotriva unor oameni nevinovaţi din #SriLanka

Preşedintele Klaus Iohannisw a condamnat, într-un mesaj pe Twitter, ”atacurile oribile împotriva unpr oameni nevinovaţi din Sri Lanka în duminca Paştelui”, menţionând că libertatea religiei şi credinţei trebuie apărată.

 

”Condamn cu fermitate atacurile oribile împotriva unor oameni nevinovaţi din #SriLanka în duminica Paştelui. Condoleanţele mele tuturor celor afectaţi. Libertatea religiei şi credinţei trebuie apărată”, a scris pe Twitter Klaus Iohannis

Ciamba: Este păcat că sărbătoarea Învierii este tulburată de un atac fără sens

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a scris, duminică, pe Twitter, că este păcat ca o sărbătoare care celebrează Învierea este tulburată de "un atac fără sens la adresa vieţii umane" şi se declară îndoliat alături de cei afectaţi de atentatele teroriste din Sri Lanka.

"Este păcat că o sărbătoare care celebrează Învierea este tulburată de un atac fără sens la adresa vieţii umane. Suntem îndoliaţi alături de cei afectaţi de tragedia din #SriLanka", a scris, pe Twitter, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Dăncilă condamnă atentatele din Sri Lanka: Sărbătoarea Sfântă a Paştelui catolic a fost umbrită

Premierul Viorica Dăncilă condamnă cu fermitate atentatele şi atacurile sângeroase comise împotriva comunităţii creştine din Sri Lanka. „Sărbătoarea Sfântă a Paştelui catolic a fost umbrită de această veste cutremurătoare”, a afirmat Dăncilă.

”Condamn cu fermitate atentatele şi atacurile sângeroase comise împotriva comunităţii creştine din Sri Lanka. Sărbătoarea Sfântă a Paştelui catolic a fost umbrită de această veste cutremurătoare. Sunt alături de poporul din Sri Lanka, de familiile îndoliate şi le doresc însănătoşire grabnică victimelor aflate în suferinţă”, se arată în mesajul premierului Viorica Dăncilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici