Bulgaria renunţă la retragerea licenţei CEZ şi la reducerea preţului electricităţii

Statul bulgar s-a răzgândit miercuri în privinţa deciziei de retragere a licenţei de operare a distribuitorului de energie CEZ, cerând companiei ca până în aprilie să elimine toate neregulile constatate, precum şi în privinţa deciziei de reducere a preţului electricităţii cu 8%.

747 afișări
Imaginea articolului Bulgaria renunţă la retragerea licenţei CEZ şi la reducerea preţului electricităţii

Bulgaria renunţă la retragerea licenţei CEZ şi la reducerea preţului electricităţii (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Autoritatea de reglementare va analiza din nou problema revocării licenţei CEZ Bulgaria, divizie a grupului energetic CEZ din Cehia, în aprilie, transmite Novinite.

Premierul Boiko Borisov declarase marţi într-o conferinţă de presă că licenţa CEZ va fi revocată până la sfârşitul zilei.

Noua decizie a autorităţilor, de a da timp CEZ să corecteze neregulile constatate de autorităţile bulgare până în 16 aprilie, vine după ce premierul Borisov şi-a dat în mod neaşteptat demisia.

Totodată, autoritatea de reglementare a dat înapoi şi în privinţa reducerii preţului energiei cu 8%.

Conducerea instituţiei a explicat că nu au primit o solicitare de modificare a cotelor din partea Companiei Naţionale de Electricitate, NEK, şi Operatorul Sistemului Energetic, ESO, iar autoritatea de reglementare nu poate lua o decizie în lipsa acestora.

Borisov anunţase în conferinţa de presă de marţi o reducere cu 8% a preţului electricităţii, de la 1 martie.

Reprezentanţii autorităţii de reglementare nu au reuşit să explice dacă reducerea preţului electricităţii este posibilă, din punct de vedere legal, şi dacă va mai avea sau nu loc această măsură.

Iuliana Ivanova, preşedinte demisionar al autorităţii de reglementare, a declarat că nu a vorbit cu premierul Borisov şi că a aflat din presă despre intenţia acestuia de reducere a preţului electricităţii cu 8%.

Pe de altă parte, investitorii la bursa din Sofia vând masiv acţiuni, iar cotaţiile companiilor mari din Bulgaria sunt în scădere puternică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici