Calendarul provizoriu al demersurilor care vor avea loc după referendumul din Crimeea

Referendumul privind statutul Crimeei, care anunţa duminică o victorie a susţinătorilor alipirii acestei peninsule la Rusia, ar trebui să fie urmat de decizii instituţionale ale Moscovei şi de demersuri ale Occidentului pentru susţinerea Ucrainei, relatează AFP, care prezintă un calendar provizoriu.

1460 afișări
Imaginea articolului Calendarul provizoriu al demersurilor care vor avea loc după referendumul din Crimeea

Calendarul provizoriu al demersurilor care vor avea loc după referendumul din Crimeea (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Luni 17 martie

- Rezultate oficiale ale referendumului urmează să fie anunţate "cel târziu luni dimineaţa".

Parlamentul Crimeei se va reuni în sesiune extraordinară pentru a adopta o cerere de alipire la Rusia pe care o va adresa Moscovei. O delegaţie a Parlamentului se va deplasa în aceeaşi zi în Rusia.

- Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, va finaliza pregătirea unui proiect de lege privind integrarea Crimeei în Rusia (în caz de majoritate de voturi pentru acest scenariu) şi îl va distribui deputaţilor.

- Vicepreşedintele american Joe Biden va începe o călătorie de trei zile în Polonia şi în Lituania, unde va purta consultări pe tema situaţiei din Ucraina.

- Miniştrii europeni de Externe, care se reunesc la Bruxelles, ar putea adopta sancţiuni vizând Rusia.

- Ministrul ucrainean de Externe Andrii Deşciţa este aşteptat la Bruxelles. El urmează să fie primit de către secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Parlamentul ucrainean se va reuni pentru a examina suplimentarea sumei alocate bugetului Ministerului ucrainean al Apărării.

Miercuri 19 martie

- Comisia Europeană (CE) urmează să ofere detalii despre o suplimentare a unui ajutor oferit Ucrainei, în valoare de un miliard de euro.

Vineri 21 martie

- Duma de Stat urmează să voteze asupra unui proiect de lege privind alipirea Crimeei la Rusia.

- UE şi Ucraina urmează se semneze, la Bruxelles, partea politică a Acordului de Asociere, în a doua zi a unui summit european. Anunţată de către premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, semnarea nu a fost confirmată în mod oficial de către Bruxelles.

- "Armistiţiul" ruso-ucrainean care trebuie să permită deblocarea şi aprovizionarea bazelor militare ucrainene din Crimeea urmează să expire la această dată.

Potrivit "premierului" autoproclamat al Republicii autonome Crimeea Serghei Aksionov, integrarea completă a peninsulei în Federaţia Rusă va dura aproximativ un an. Potrivit adjunctului său, înlocuirea grivnei ucrainene cu rubla rusească ar putea avea loc de la începutul lunii aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici