Camera Comunelor aprobă planul Marii Britanii de a declanşa negocierile cu UE pe tema Brexit / O clauză privind protejarea cetăţenilor UE, respinsă

Camera Comunelor a aprobat, miercuri seară, planul detaliat al Guvernului Theresa May de a declanşa, probabil în martie, procedura de scoatere a ţării din Uniunea Europeană şi mandatul de negociere a condiţiilor Brexit.

5587 afișări
Imaginea articolului Camera Comunelor aprobă planul Marii Britanii de a declanşa negocierile cu UE pe tema Brexit / O clauză privind protejarea cetăţenilor UE, respinsă

Parlamentul Marii Britanii aprobă planul Guvernului de a declanşa negocierile cu UE pe tema Brexit (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

UPADTE Parlamentul de la Londra respinge o clauză de protejare,după Brexit,a cetăţenilor UE din Marea Britanie

Un amendament care prevedea obligativitatea acordării dreptului de rezidenţă permanentă, după Brexit, tuturor cetăţenilor UE care se află în Marea Britanie a fost respins miercuri seară.

Amendamentul, care prevedea obligativitatea ca Guvernul să ofere tuturor cetăţenilor statelor Uniunii Europene drept de rezidenţă permanentă după Brexit, a fost respins cu 332 voturi la 290, relatează cotidianul The Guardian.

În cursul dezbaterii parlamentare de miercuri, înaintea votului, ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, oferise asigurări privind protejarea cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie.

Situaţia definitivă a cetăţenilor statelor membre UE aflaţi în Marea Britanie va fi stabilită probabil în cursul negocierilor care vor urma între Bruxelles şi Londra.

Parlamentul Marii Britanii aprobă planul Guvernului de a declanşa negocierile cu UE pe tema Brexit

Planul prezentat de premierul conservator Theresa May pentru declanşarea procedurii Brexit prin activarea clauzei prevăzute în Articolul 50 al Tratatului Lisabona a fost aprobat cu 494 de voturi pentru şi 122 împotrivă, relatează cotidianul The Telegraph.

În urmă cu exact o săptămână, Parlamentul britanic acordase, în primă lectură, votul general privind posibilitatea implementării planului de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mandatul detaliat şi definitivat prin care Guvernul Theresa May va negocia cu Uniunea Europeană a fost aprobat miercuri seară. Un vot similar urmează să aibă loc în Camera Lorzilor.

De acum înainte, Parlamentul britanic se va concentra pe modalităţile de reinstituire a legislaţiei actualizate pe care Marea Britanie o avea independent de codul legal al Uniunii Europene.

Premierul Theresa May a semnalat că ar putea declanşa în martie procedura de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Negocierile vor dura cel mult doi ani de la invocarea clauzei de ieşire din UE prin activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona.

Proiectul de lege trimis de Guvern spre aprobare Parlamentului are următorul conţinut:
"Lege care va conferi premierului prerogativa de a transmite, în virtutea Articolului 50 (2) al Tratatului UE, intenţia Marii Britanii de a se retrage din UE.
(1) Premierul poate notifica, în virtutea Articolului 50(2) al Tratatului Uniunii Europene, intenţia retragerii din UE;
(2) Această secţiune are efect indiferent de prevederile Tratatului privind aderarea la Comunitatea Europeană din 1972 şi oricărei alte legi".

Dezbaterea parlamentară de miercuri seară a fost una tensionată. Un deputat din Partidul Laburist, Clive Lewis, a demisionat din formaţiunea de opoziţie argumentând că nu poate vota în favoarea Brexit. În total, 50 de parlamentari laburişti s-au pronunţat contra Brexit.

Un amendament care prevedea obligativitatea acordării dreptului de rezidenţă permanentă, după Brexit, tuturor cetăţenilor UE care se află în Marea Britanie a fost respins miercuri seară.

Guvernul Theresa May va prezenta Parlamentului o singură formă a acordului cu Uniunea Europeană pe tema Brexit, iar, în cazul respingerii proiectului, Marea Britanie va reveni la normele generale prevăzute de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), a avertizat marţi secretarul de stat David Jones. Practic, David Jones, secretar de stat pentru Brexit, a transmis Parlamentului că fie va accepta acordul de părăsire a Uniunii Europene în forma negociată de Guvern, fie va fi o ieşire din Blocul comunitar fără niciun acord. "Va avea loc un vot semnificativ - votul va fi ori pentru acordul pe care Guvernul îl va fi obţinut, ori, sincer, nu va exista niciun acord. Acestea vor fi opţiunile Parlamentului", a declarat David Jones.

"Premierul Theresa May a transmis clar că, în cazul în care nu vom obţine un acord cu UE, vom reveni la alte aranjamente", a adăugat David Jones, referindu-se la reglementările generale prevăzute de tratatele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Premierul Theresa May a îndemnat luni seară Parlamentul britanic să nu încerce să modifice prea mult termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici