Catastrofă aeriană evitată la limită pe un aeroport din Shanghai

O catastrofă aeriană a fost evitată la limită în China, după ce un pilot al unei companii locale a refuzat să acorde prioritate la aterizare unui avion Qatar Airways care nu mai avea carburant decât pentru cinci minute de zbor, a anunţat joi Global Times.

687 afișări
Imaginea articolului Catastrofă aeriană evitată la limită pe un aeroport din Shanghai

Catastrofă aeriană evitată la limită pe un aeroport din Shanghai (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Compania privată Juneyao Airlines a confirmat că unul dintre piloţii săi a refuzat să-i cedeze locul, în culoarul aerian către aeroportul Hongqiao din Shanghai, aparatului Qatar Airways care emisese un semnal SOS, precizează cotidianul chinez.

Administraţia chineză pentru aviaţie civilă (CAAC) din regiunea de est a anunţat că anchetează incidentul din 13 august şi, dacă acuzaţiile vor fi confirmate, cei vinovaţi vor fi "pedepsiţi sever".

Compania Juneyao a promis, într-un comunicat publicat miercuri, că va coopera cu anchetatorii şi a precizat că echipajul avionului a fost suspendat, pentru a fi pus la dispoziţia investigatorilor. "Rămâne de dovedit faptul că avionul Qatar Airways mai avea carburant pentru mai puţin de cinci minute", a declarat Sun Peilan, purtător de cuvânt al companiei aeriene chineze.

Aparatul Qatar Airways, care venea de la Doha, urma să aterizeze pe aeroportul internaţional Pudong din Shanghai, însă, după ce a traversat o zonă de furtună, nivelul carburantului a scăzut periculos, iar piloţii au decis să aterizeze la Hngqiao.

În apropierea aeroportului, aparatul a emis un semnal SOS, cerând permisiune de aterizare urgentă. Controlul de trafic a cerut aparatului companiei Juneyao să-i cedeze locul în aşteparea aterizării, însă pilotul a refuzat de cel puţin patru ori să se îşi amâne aterizarea.

Cele două avioane s-au aflat, un moment, la distanţă foarte mică, existând riscul real de coliziune, potrivit discuţiilor purtate pe un forum de specialitate, citate de Global Times.

"Zvonurile care apar pe Internet sunt departe de realitate", a afirmat Juneyao.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici