VIDEO  Ce s-a ales de iahtul de 121 de metri pe care Saddam Hussein l-a cumpărat cu 25 de milioane de lire sterline

La 20 de ani de la căderea dictatorului, superyacht-ul bijuterie „al-Mansur” a rămas „piele şi os”.

2698 afișări
Imaginea articolului Ce s-a ales de iahtul de 121 de metri pe care Saddam Hussein l-a cumpărat cu 25 de milioane de lire sterline

Scufundată într-un râu din sudul Irakului, epava ruginită a unui iaht care i-a aparţinut lui Saddam Hussein serveşte drept reamintire a invaziei conduse de SUA de acum două decenii.

Superyacht-ul de 121 de metri „al-Mansur”, un simbol al bogăţiei şi puterii lui Saddam atunci când a fost construit în anii 1980 în Finlanda şi cumpărat cu 25 de milioane de lire sterline, este astăzi o destinaţie pentru turişti şi pescari care se îmbarcă pe epavă pentru picnicuri şi beau ceai. „Când era deţinut de fostul preşedinte, nimeni nu se putea apropia de el”, explică pescarul Hussein Sabahi, căruia îi place să încheie o zi lungă pe râu cu o ceaşcă de ceai la bordul epavei.

„Nu pot să cred că i-a aparţinut lui Saddam şi acum ne plimbăm cu el”, spune el. Saddam ordonase iahtului, pe care nu navigase niciodată, să-şi părăsească acostarea la Umm Qasr pentru a ajunge la Basra, la doar câteva săptămâni după ce invazia a început pe 20 martie 2003. Dar a fost vizat de forţele conduse de SUA, apoi l-au bombardat şi, mai târziu, s-a răsturnat în calea navigabilă Shatt al-Arab, ajungând în paragină.

În revoltele care au urmat căderii lui Saddam, iahtul a fost jefuit, furându-se de la corpuri de iluminat la mobilier şi la părţi ale cadrului metalic. Unul dintre cele trei iahturi deţinute de Saddam putea găzdui până la 200 de persoane şi era echipat cu un heliport.

În 2003, oficialii americani au estimat că Saddam şi familia sa ar fi adunat până la 40 de miliarde de dolari în fonduri ilicite. Un alt iaht al lui a fost transformat într-un hotel în Basra.

Deşi unii irakieni susţin că epava ar trebui păstrată, guvernele succesive nu au alocat fonduri pentru a o salva. „Acest iaht este ca o bijuterie preţioasă, ca o capodopera rară pe care o ţii acasă”, a spus Zahi Moussa, un căpitan de navă care lucrează la Ministerul Transporturilor din Irak. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici