Ce scrie presa internaţională despre decizia Curţii Constituţionale

Presa internaţională a reacţionat imediat la decizia Curţii Constituţionale din România de invalidare a referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie, titrând la unison că acesta din urmă "îşi salvează scaunul" şi rămâne şef al statului.

7230 afișări
Imaginea articolului Ce scrie presa internaţională despre decizia Curţii Constituţionale

Ce scrie presa internaţională despre decizia Curţii Constituţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea Constituţională a invalidat, marţi, referendumul privind suspendarea preşedintelui român de centru-dreapta Traian Băsescu, acesta rămânând în funcţia de şef al statului, scrie AFP, citându-l pe unul dintre cei nouă judecători, Tudorel Toader.

Decizia Curţii, care nu a făcut pentru moment declaraţii oficiale, ar urma să pună capăt celei mai grave crize politice trăite de România de la înlăturarea dictaturii comuniste, în urmă cu 23 de ani, afirmă agenţia franceză, care prezintă, separat, o cronologie a acestei crize.

Associated Press relatează că decizia Curţii îi deschide calea preşedintelui Băsescu de a se întoarce la postul său, aceasta fiind cea mai recentă rundă din bătălia pentru putere dintre Guvernul de stânga şi preşedintele populist de centru-dreapta. Ştirea AP a fost preluată rapid de numeroase ziare şi posturi de televiziune importante din Statele Unite, cum ar fi ABC, CBS sau cotidianul Washington Post, dar şi de cotidianul britanic The Guardian.

Agenţia Reuters îl citează pe judecătorul Augustin Zegrean care le-a spus reporterilor că decizia a fost luată cu "o majoritate legală de 6 la 3".

Potrivit BBC, acestă decizie de invalidare a referendumului, din cauza neîntrunirii pragului de participare de 50 la sută, prejudiciază eforturile premierului Victor Ponta de a-l elimina pe Băsescu, un rival de temut.

"Traian Băsescu scapă de suspendare", scrie postul de televiziune Euronews pe site-ul său de Internet, în timp ce Le Monde titrează: "Preşedintele Băsescu îşi salvează scaunul". France 24 afirmă, la rândul său, pe site-ul de Internet că "Traian Băsescu îşi salvează scaunul şi rămâne preşedintele României".

Agenţia elveţiană SDA/ATS şi cea belgiană Belga preiau ştirea MEDIAFAX, precizând că mandatul "acestui fost căpitan de marină" se încheie în 2014.

Informaţia privind invalidarea referendumului de suspendare a preşedintelui român este preluată şi de agenţia italiană AGI, precum şi de site-ul bulgar Novinite.com sau postul de televiziune german Deutsche Welle, care prezintă pe larg situaţia din România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici