Cei doi jurnalişti din Crimeea reţinuţi în estul Ucrainei au fost eliberaţi

Doi jurnalişti de la un ziar din Crimeea, care fuseseră reţinuţi în estul Ucrainei de organizaţia naţionalistă radicală ucraineană Pravîi Sektor, au fost eliberaţi, a anunţat redactorul-şef al publicaţiei, citat de AFP.

213 afișări
Imaginea articolului Cei doi jurnalişti din Crimeea reţinuţi în estul Ucrainei au fost eliberaţi

Cei doi jurnalişti din Crimeea reţinuţi în estul Ucrainei au fost eliberaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mi-au spus că sunt la Zaporijia (sud-est) şi cumpărau bilete pentru a se întoarce în Crimeea", a declarat pentru AFP redactorul-şef al cotidianului "Telegraf de Crimeea", Maria Volkonskaia.

Marţi dimineaţa, Pravîi Sektor, ai cărui membri sunt implicaţi în lupte împotriva separatiştilor proruşi, a declarat că i-a arestat pe Evghenia Koroleva şi pe Maksim Vasilenko, ce realizau un reportaj în apropiere de Doneţk, fieful rebeliunii din estul Ucrainei.

"Ei au declarat că sunt bine, fără a oferi detalii", a adăugat Volkonskaia.

Maksim Vasilenko, fotograf care colaborează cu AFP şi agenţia publică RIA Novosti, şi jurnalista Evghenia Koroleva erau dispăruţi de duminică seara.

Potrivit Mariei Volkonskaia, ei se întorceau în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie de Rusia, după un reportaj despre parada umilitoare a prizonierilor de război, duminică, la Doneţk.

La începutul lui august, Rusia, pe care Occidentul o acuză de implicare în conflictul ucrainean, a deschis o anchetă privind dispariţia în Ucraina a unui fotograf al agenţiei de presă RIA Novosti, Andrei Stenin.

În iunie, alţi doi jurnalişti ai postului de televiziune Zvezda, care aparţine Ministerului rus al Apărării, au fost arestaţi de garda naţională ucraineană, la fel ca doi jurnalişti ai televiziunii pro-Kremlin Life News, în mai. Jurnaliştii plătesc un tribut greu conflictului ucrainean, cu trei ziarişti ruşi ucişi în iunie şi un fotograf italian decedat împreună cu asistentul său rus la sfârşitul lui mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici