Cel puţin 24 de morţi şi 200 de răniţi în urma confruntărilor violente de la Cairo

Cel puţin 24 de persoane au murit şi alte peste 200 au fost rănite duminică seară la Cairo, în urma confruntărilor violente dintre manifestanţii copţi şi forţele de ordine.

618 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 24 de morţi şi 200 de răniţi în urma confruntărilor violente de la Cairo

Cel puţin 24 de morţi şi 200 de răniţi în urma confruntărilor violente de la Cairo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile au impus restricţii de circulaţie în centrul capitalei egiptene, într-o încercare de a restabili calmul, iar forţele de ordine au luat măsuri speciale de securitate în jurul Parlamentului, sediului Consiliului de miniştri şi muzeului arheologic din Cairo.

Mai mult de 200 de persoane au fost rănite în urma violenţelor, izbucnite în timpul unui protest al copţilor faţă de incendierea unei biserici din guvernoratul Assuan.

Premierul egiptean, Essam Sharaf, a afirmat, în noaptea de duminică spre luni, că Egiptul se află în pericol. "Naţiunea este în pericol în urma acestor evenimente", a spus el, într-un discurs retransmis de televiziunea publică.

"Aceste evenimente ne aruncă în urmă (...), în loc să mergem înainte, pentru a construi un stat modern, pe baze democratice sănătoase", a adăugat el.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Sharaf le-a cerut creştinilor şi musulmanilor să dea dovadă de reţinere şi să nu dea curs apelurilor la revoltă.

Primele alegeri legislative convocate după înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak sunt programate pentru data de 28 noiembrie.

Marele imam al prestigioasei instituţii musulmane sunnite Al-Azhar, Ahemd al-Tayeb, a făcut un apel la patriarhul Bisericii copte, Shenouda al III-lea. "Este vorba despre un complot împotriva patriei şi a revoluţiei", a afirmat şi scriitorul Alaa al-Aswany, într-un mesaj postat pe Twitter.

La Cairo au avut loc şi confruntări între grupuri de musulmani şi creştini, violenţele desfăşurându-se în apropierea spitalului unde se aflau majoritatea răniţilor copţi. Mai multe vehicule au fost incendiate în zonă, iar manifestanţii creştini au folosit benzina din rezervoarele automobilelor pentru a improviza cocteiluri Molotov.

În cursul nopţii, un grup de musulmani a pornit în marş spre spital, scandând "Musulman, creştin, o singură mână", şi punând capăt violenţelor care se desfăşurau în apropierea centrului medical.

Manifestaţia copţilor a început cu un marş paşnic, care a plecat din cartierul Chobra, îndreptându-se către Maspero, unde se află sediul televiziunii publice. Canalul TV de stat a relatat că protestatarii au atacat cu pietre forţele de ordine şi a citat martori care afirmau că manifestanţii sunt înarmaţi. Ulterior, televiziunea de stat a afirmat că forţele de ordine au deschis foc de avertisment şi au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Copţii, care reprezintă între 6 şi 10 la sută din populaţia egipteană, se consideră discriminaţi într-o societate majoritar musulmană şi au fost vizaţi de mai multe atentate în ultima perioadă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici