Cel puţin 80 de morţi în atacuri care au vizat două moschei din oraşul pakistanez Lahore - FOTO, VIDEO

Cel puţin 80 de persoane au fost ucise, vineri, în oraşul pakistanez Lahore (est), în atacurile simultane comise de kamikaze împotriva a două moschei, a anunţat un reprezentant al municipalităţii.

42 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 80 de morţi în atacuri care au vizat două moschei din oraşul pakistanez Lahore - FOTO, VIDEO

Cel puţin 80 de morţi în atacuri care au vizat două moschei din oraşul pakistanez Lahore (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Persoane rămase neidentificate şi având asupra lor dispozitive explozive au deschis focul şi au aruncat grenade în cele două moschei, în cursul rugăciunii comune de vineri. Unul dintre atacatori a declanşat explozibilii ataşaţi de vesta sa.

"Cel puţin 80 de persoane au fost ucise în atacuri", a declarat, prezentând un nou bilanţ, Sajjad Bhutta, şeful administraţiei municipalităţii Lahore. Alte cel puţin 108 persoane au fost rănite în incidente.

După două ore de confruntări armate, poliţia a anunţat că a preluat controlul asupra cartierului de lux Model Town, capturând cel puţin doi presupuşi agresori. Un al treilea atacator se pare că se aruncase în aer. La scurt timp, autorităţile au anunţat încetarea celui de-al doilea atac, în cartierul Garhi Shahu. Lahore este al doilea oraş ca mărime din Pakistan, având peste opt milioane de locuitori.

Pakistanul se confruntă cu o serie de atentate şi atacuri - aproximativ 400 - comise în principal de talibani aliaţi cu reţeaua al-Qaida, incidente soldate cu 3.400 de morţi.

Unele atacuri vizează comunităţi musulmane minoritare, precum cea şiită, dar şi ahmadi, în principal în Lahore. Atât şiiţii, cât şi sunniţii consideră că grupul ahmadi, care susţine un islam modern şi liberal, promovează erezii.

În ultimele luni, Lahore a fost scena a numeroase atacuri armate şi atentate. La 12 martie, 57 de persoane au fost ucise şi 130 rănite în acest oraş, într-un dublu atentat sinucigaş.

Multe dintre atacuri au fost revendicate de Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP), principalul grup al insurgenţilor islamişti care cooperează cu al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici