Cele două ţări ale căror economii vor fi puternic afectate de COVID-19. Nici criza din 2008 nu a lovit atât de puternic

  • Potrivit Coface, Spania şi Italia vor fi printre cele mai afectate economiii de COVID-19
  • PIB-urile celor două ţări ar urma să se contracte cu 12,8%, respectiv, 13,6% în 2020
  • Statele au fost puternic afectate şi de criza financiară izbucnită în 2008
3958 afișări
Imaginea articolului Cele două ţări ale căror economii vor fi puternic afectate de COVID-19. Nici criza din 2008 nu a lovit atât de puternic

Italia şi Spania vor fi puternic afectate de virus, susţin analiştii

Conform prognozelor Coface, Spania şi Italia vor fi printre cele mai afectate economiii de COVID-19, contractându-se cu 12,8%, respectiv, 13,6% în 2020.
 
Compania de consultanţă estimează că insolvenţele corporative vor creşte cu 22% în Spania şi cu 37% în Italia până în 2021, raportat la nivelurile din 2019. Pentru 2021, Coface prognozează că PIB-ul Spaniei şi Italiei va creşte cu 10,2% şi 8,9%, economiile acestor ţări fiind cu 3,9% şi 5,9% sub nivelurile din 2019.
 
Pentru a evalua impactul potenţial al acestei contracţii a PIB-ului asupra bilanţurilor companiilor, Coface a realizat simulări privind evoluţia solvabilităţii corporative, folosind date de la băncile centrale spaniole şi italiene care explică diferenţele între sectoarele şi dimensiunile firmelor.
 
Deşi ratele dobânzilor sunt extrem de scăzute, supra-îndatorarea corporativă este asociată cu investiţiile private reduse. Ca urmare, criza COVID-19 ar putea exercita o presiune negativă durabilă asupra potenţialului de creştere a unei ţări, accelerând „japonizarea” zonei euro.
 
Având în vedere acest lucru, bilanţurile companiilor spaniole şi italiene ar trebui analizate mai îndeaproape. Examinarea distribuţiei datoriilor şi a lichidităţilor în sectorul corporativ din Europa de Sud ar trebui să contribuie la identificarea zonelor vulnerabile.
 
Situaţia financiară actuală a companiilor din Spania şi Italia este mai sănătoasă decât în perioada care a precedat criza financiară globală din 2009. De atunci, companiile spaniole au reuşit să îşi reducă semnificativ datoria cu 20 de puncte procentuale, ajungând la 37% din activele lor în trimestrul al treilea al anului 2019. Companiile italiene şi-au îmbunătăţit, de asemenea, situaţia financiară de la vârful de 59% înregistrat în trimestrul IV din 2011, chiar dacă la un grad mai mic. Cu un raport al datoriei de 50%, întreprinderile din Italia sunt acum cele mai îndatorate raportat la companiile din marile economii europene.
 
Discrepanţa tot mai mare dintre finanţare şi investiţii poate explica numărul mare al firmelor „zombie” din Italia - companiile supraîndatorate nu se vor putea dezvolta ulterior.
 
Coface estimează că vulnerabilitatea firmelor va fi diferită în funcţie de sectoarele şi dimensiunile lor, nu numai din punct de vedere al intensităţii şocurilor, ci şi pe fondul fragilităţii pre-coronavirus a bilanţurilor lor.
 
Principalii producători de autovehicule ar putea fi în dificultate din cauza obiceiului de a menţine o lichiditate scăzută: la sfârşitul anului 2018, rezervele de numerar ca procent din vânzări au fost de doar 2,7% în Italia şi 0,5% în Spania.
 
În ceea ce priveşte sectoarele de vânzare cu amănuntul şi construcţii, cu datorii mari şi rate scăzute de acoperire a dobânzii proiectate, acestea par deosebit de vulnerabile, la fel ca şi micii producători de textile din Italia.
 
Coface observă o răspândire mai mare a companiilor potenţial vulnerabile în Italia. În cele mai multe cazuri, acest lucru se poate explica prin fluxul de numerar iniţial mai scăzut, rentabilitate mai mică şi ajustări mai mici ale costurilor. În acest context, multe companii ar supravieţui doar în condiţii de îndatorare mai mare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici